Član Venecijanske komisije o crnogorskom Predlogu zakonu o slobodi veroispovesti: Nema bojazni od bilo kakve uzurpacije imovine

Član Venecijanske komisije Srđan Darmanović izjavio je povodom usvajanja mišljenja na crnogorski Predlog zakona o slobodi veroispovesti da su date i preporuke koje osnažuju proceduralne garancije tako da nikakva bojazan od bilo kakve uzurpacije imovine neće postojati, jer se radi o procedurama koje su u skladu sa evropskim standardima. Iz Mitropolije crnogorsko - primorske naveli su da je saopštenje crnogorske vlade, u kome su naveli da je Predlog zakona dobio pozitivno mišljenje, običan spin i da ključna odredba koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

Zasedanje Venecijanske komisije povodom crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti / Foto: www.venice.coe.int

Venecijanska komisija juče je sednici dala pozitivno mišljenje o crnogorskom Predlogu zakonu o slobodi veroispovesti, saopštila je crnogorska vlada. Taj predlog zakona, između ostalog predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Srđan Darmanović, član Venecijanske komisije, navodi da su date preporuke koje će osnažiti proceduralne garancije, tako da nikakva bojazan od bilo kakve uzurpacije imovine neće postojati.

“Ovim je najrelevantnije telo Saveta Evrope u ovoj oblasti dalo mišljenje koje će značajno pozitivno uticati na rešavanje ovog pitanja i verujem da će ovakav predlog dobiti i podršku poslanika u Skupštini, ali to je druga faza koja ovde nije tretirana", rekao je za "Pobjedu" Darmanović, koji je i crnogorski ministar vanjskih poslova.

Portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos najavio je da će mišljenje ovog tela Saveta Evrope o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti koje se usvojeno juče, na njihovom sajtu biti objavljeno u ponedjeljak.

"Mišljenje Venecijanske komisije prošlo je kroz niz važnih izmena i dopuna koje su nas onemogućile da odmah dostavimo saopštenje za javnost. S druge strane, trebalo bi da imamo tekst usvojenog mišljenja u ponedjeljak", rekao je on.

Iz Mitropolije crnogorsko - primorske naveli su da je saopštenje vlade običan spin i da ključna odredba koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Predlog zakona o slobodi veroispovesti nazvao je „primitivnijim nego zakonom iz perioda komunističke Jugoslavije“, ocenivši da su ljudi koji predlažu taj zakon „pre svega vaspitavani u anticrkvenom duhu posleratnog vremena“.

Na to je reagovao crnogorski predsednik Milo Đukanović koji je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu „velike Srbije” u Crnoj Gori i naveo da će obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu „svidelo se to nekome ili ne”.

Komentarišući ovaj zakonski predlog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nekoliko dana pred zasedanje Venecijanske komisije najavio da će preko Komisije zamoliti da se on ne usvaja takav predlog jer bi, kako je rekao, njegovo usvajanje „neminovno ugrozilo inače dobre odnose dve zemlje“, na šta je crnogorska vlada odgovorila „da ne dopušta bilo kome da utiče na njene odluke“.

Izvor: Beta, Insajder