Članice EU u pismu Federiki Mogerini: Suzbiti rusku propaganda na Balkanu

Osam država članica EU traži od visoke predstavnice EU za spoljnu poliltiku Federike Mogerini da Evropska služba za spoljno delovanje značajno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu. Uvid u to pismo imao je briselski portal EUobserver, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Federika Mogerini.

Pismo su pre desetak dana potpisala ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

Kako prenosu EU Observer, ministari osam zemalja članica EU su u tom pismu izneli tvrdnju da "suočeni sa nesmanjenom kampanjom dezinformisanja koju vrši treća strana (Rusija)” vide “hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratKoma EU".

Jutarnji list podseća da je StratKom kancelarija osnovana pri EU, odlukom koju su podržale sve članice, kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Uniji, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dve nove filijale EU StratKoma – za Jug i Zapadni Balkan.

Od EU traže veće finansiranje kao i dovoljna sredstva za inovativne tehnologije

Ovih osam država uputilo je pismo jer su, prema navodima EUobserevera, one na prvoj liniji onoga što se u pismu naziva "sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generisalo nepoverenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditovala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i da bi se smanjilo jedinstvo".

Navodi se da je StratKom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, osnovan pre dve godine odlukom Evropskog saveta i deluje u okviru EEAS. Pojedine diplomate, navodi se, smatraju da je osnovan pre svega zbog uloge predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, dok Mogerinijeva nije ni tada pokazivala neki preterani interes za to.

Prema ovom članku, StratKom putem Tvitera i društvenih mreža pokušava da demantuje ruske dezinformacije i promoviše pozitivno praćenje EU delovanjem na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Tviteru.

Navodi se da za StratKom radi samo 14 osoba, od kojih je čak 10 diplomata iz država članica. U odeljenju za Zapadni Balkan rade još dvoje diplomata, a šest na Južnom odeljenju koje se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije.

Izvor: Jutarnji list, EUobserver

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.