Članovi CIK iz Samoopredeljenja odbijaju da potvrde kandidate Srpske liste za gradonačelnike na Severu Kosova

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu. Sastanak je nakon pauze, u potpunosti odložen do daljnjeg i to zbog odbijanja dva člana pokreta Samoopredeljenje da odobre predlog Kancelarije za registraciju političkih partija i potvrđivanje i potvrdi kandidate Srpske liste za gradonačelnike.

Centralna izborna komisija Kosova Foto:www.kqz-ks.org

Za potvrđivanje kandidata prijavljenih za učešće na izborima za gradonačelnike četiri opštine na Severu, potrebno je osam glasova redovnog sastava komisije, odnosno dve trećine glasova. Međutim, komisija trenutno broji devet, umesto predviđanih jedanaest članova, zbog čega izostankom glasa samo jednog od trenutnih članova CIK, potvrđivanje prijavljenih kandidata može da bude privremeno blokirano, navodi Kossev.

„Ostavke su podnete uz kršenje ustavnog i pravnog poretka. Pored prava da se kandidujete i da se za vas glasa, tu je i pravo da se građanima osiguraju usluge lokalne samouprave, a to pravo im je bilo uskraćeno poslednjih pet meseci. Trojica kandidata su bivši gradonačelnici. Njihove ostavke su u suprotnosti sa ustavom i zakonom. Čekao sam dodatni dokaz da se distanciraju od načina referisanja  u ostavkama. Lično smatram da su oni izgubili ustavno pravo da se kandiduju kada su Republiku nazvali Kosovo i Metohija. A bilo je pritisaka i na druge kandidate da se ne kandiduju za izbore“, rekao je u pauzi član Samoopredeljenja u CIK-u Adnan Rustemi, javlja Koha, a prenosi Kossev.

S druge strane, član CIK-a na predlog Srpske liste, Stevan Veselinović, istakao je da je Srpska lista podnela prijavu u skladu sa zakonom.

„Ne bi trebalo da se protivite kandidatima koje je predložila Srpska lista“, rekao je Veselinović, navodi Koha.

U slučaju da CIK odbije da potvrdi kandidate, konačna odluka je na Izbornoj komisiji za molbe i žalbe.

Prema kosovskom Zakonu o opštim izborima, na odluke CIK-a, uključujući i odbijanje potvrde kandidata, politički subjekti se, mogu žaliti Izbornoj komisiji za molbe i žalbe. Članove ove komisije imenuje predsednik Vrhovnog suda iz redova sudija Vrhovnog suda i Osnovnih sudova.

Prema kosovskom ustavu, CIK broji 11 članova, od kojih 10 imenuju parlamentarne grupe, a jedanaesti član i ujedno predsedavajući ovog tela dolazi iz redova Vrhovnog ili Apelacionog suda. Međutim, krajem marta, nakon skoro godinu dana blokade, kosovski predsednik, Hašim Tači, je imenovao samo osam od deset članova CIK-a. Zbog ovakve odluke, kojom nisu imenovani svi članovi CIK-a, šefovi parlamentarnih grupa PSD, NISMA i AAK podneli su i zahtev za ocenu ustavnosti odluke Ustavnom sudu Kosova.

Istog dana kada je ovaj zahtev za ocenu ustavnosti podnet, stigla je i vest o raspisivanju izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu za 19. maj.

Gradonačelnici četiri opštine na Severu dali su ostavke na svoje funkcije 27. novembra. Predsednik Srpske liste i tadašnji gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je tada da su razlozi za ostavku uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ali i akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici i, kako je rekao, pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Izvor: Kossev, Insajder