Članovi CIK Kosova glasove iz Srbije broje u specijalnoj zaštitnoj opremi

Kosovska Centralna izborna komisija počela je verifikaciju glasačkih listića pristiglih iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u u izbornoj komisiji. Osoblje uključeno u taj proces, zbog predostrožnosti, ima na sebi bele zaštitne kombinezone, budući da je pre desetak dana, prilikom brojanja ovih listića prijavljeno više alergijskih reakcija.

Brojanje glasova iz Srbije u CIK Kosova Foto: Printscreen RTS

Prostorija u kojoj je oko 3.700 glasova iz centralne Srbije otvorena je u sredu u 9:30, a u njoj su predstavnici CIK-a i forenzičari, javlja RTS.

Srpska lista: Šovinistička farsa

Srpska lista ocenila je danas da to što članovi Centralne izborne komisije (CIK) na Kosovu glasove raseljenih Srba prebrojavaju u zaštitnim skafanderima, predstavlja "nastavak šovinističke farse u Prištini".

Srpska lista navodi u saopštenju da su takvi skafanderi na Kosovu poslednji put viđeni prilikom "epidemije variole vere".

"Posmatrači Srpske liste su zahtevali da prisustvuju brojanju glasova bez ikakve zaštitne opreme, jer je više nego jasno da je ovo fabrikovano trovanje izmišljotina, ali im to nije dozvoljeno", piše u saopštenju.

Pre 10 dana obrada glasova iz centralne Srbije je prekinuta zbog prijave nekih od verifikatora da imaju simptome alergije i svraba.

Njih dvanaestoro je zbog sumnje da mogu da budu zatrovani zatražilo pomoć u Kliničkom centru u Prištini.

Analizom je utvrđeno da nisu zatrovani, te su nedavno otpušteni iz bolnice.

Uzorci koverata sa glasovima pristiglim iz centralne Srbije poslati su na analizu u inostranstvo. Nema potvrde da li su rezultati analize gotovi.

Izvor: RTS