Članovi SNS ušli u gradske prostorije Paraćina i Šapca i ostaju tamo “dok im se ne ispune zahtevi”

Dok su najviši predstavnici Srpske napredne stranke danas poručili da će „telima braniti“ institucije od opozicionih predstavnika, njihovi aktivisti i simpatizeri u Paraćinu i Šapcu, dva grada na čijem se čelu nalazi opozicija, ušli su danas u opštinske prostorije gde planiraju da ostanu. Kako za Insajder kaže jedan od članova SNS-a koji je ušao u opštinu Paraćin Milan Ilić, zahtev je “raspisivanje vanrednih izbora u ovom gradu”. Sa druge strane, u Šabcu kažu da je jedini zahtev prestanak navodnog nasilja opozicije u Srbiji.

Ilustracija

Milan Ilić član SNS iz Paraćina poručuje da će se u zgradi opštine zadržati do ispunjenja zahteva. Na pitanje Insajdera da li je ovo ispravan način političke borbe imajući u vidu da funkcioneri SNS-a na republičkom nivou upravo kritikuju pokušaje sličnih upada opozicije u institucije, Ilić ocenjuje da postoje razlike.

“Postoji ogromna razlika u tome šta se dešava na republičkom nivou, a šta se dešava u Paraćinu. Na republičkom nivou ta opozicija ima deset odsto, a opozicija u Paraćinu ima 65 odsto glasova”, tvrdi Ilić.

On napominje da je SNS i ranije podnosio zahteve za raspisivanje vanrednih izbora u opštini Paraćin.

Martinović: Poslanici vladajuće koalicije braniće Narodnu skupštinu dan i noć (VIDEO)

 Vesić: I mi ćemo čuvati gradsku skupštinu, štrajk za sad odložen (VIDEO)

“Vrlo je jasno da vlast u ovom gradu nema legitimitet. Zahtev je podnošenje ostavke predsednika opštine i predsednika skupštine i raspisivanje izbora“, kaže Ilić i tvrdi da postoji 20.000 potpisa za smenu Paunovića.

Na vlasti u Paraćinu je Demokratska stranka koja sa koalicionim partnerima ima većinu u skupštini. U zgradu opštine ušlo je stotinak aktivista Srpske napredne stranke.

Kako kaže predsednik ove opštine Saša Paunović, polovina njih je ušla u salu Predsedništva i tamo se i dalje nalazi dok su ostali izašli ispred zgrade opštine sa transparentima „Stop nasilju“ , „Želimo pristojan Paraćin“…

„Ja sam prošao kroz hodnik, bilo je njih 70, neke znam i javio sam im se, ali niko mi se nije obratio da hoće nešto da mi kaže. A ovi što su u sali nisu ništa tražili, nikakav sastanak“ , kaže Paunović i dodaje je verovatno u pitanju performans pošto su čuli da su „članovi SNS-a takođe upali i u Šabac“ .

Članovi SNS-a ušli i u Opštinu Šabac i Stari Grad

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović objavio je danas na svom zvaničnom Tviter nalogu da su odbornici i članovi Srpske napredne stranke ušli su i u prostorije Gradskog veća, Skupštine i gradonačelnika.

Kako je preneo TV Šabac, oni ne žele da odu i kažu da će tu sedeti do daljeg, a jedini zahtev im je prestanak navodnog nasilja opozicije u Srbiji.

Takođe, do ulaska u gradske prostorije došlo je i u opštini Stari grad, gde se na snimku koji je objavio predsednik ove opštine Marko Bastać vidi desetak članova Srpske napredne stranke kako sede u skupštinskoj sali.

Predsednik opštine Marko Bastać naveo je za Betu da su naprednjaci "ušli kao hajduci" u opštinu, ali da su im oni otvorili vrata od skupštinske sale. 

Odbornica SNS-a Nataša Belča tvrdi da su oni došli da iskažu protest protiv svega što radi predsednik te opštine. Ona je dodala da za sada ne postoji konkretan plan o tome do kada će ostati u opštini.

Zbog opozicionih govornika na protestima odbornici SNS-a u Nišu i Užicu “čuvaju” gradske skupštine

Odbornici SNS-a i njihovi koalicioni partneri zatvorili su se i u skupštinske prostorije u Nišu pošto je za danas najavljen dolazak predsednika Dveri Boška Obradovića, koji treba da se obrati građanima na protestu “1 od 5 miliona”, prenose Južne vesti. Prema navodima ovog medija, odbornici su poručili da će tamo ostati do daljeg, ne bi li sačuvali institucije od, kako tvrde, Obradovićevog “propagiranja nasilja”.

Do istog poteza gradske vlasti pred protest "1 od 5 miliona” došlo je i u Užicu, gde su odbornici u 15 časova ušli u salu Skuštine grada gde će "štititi instituciju od nasilja koje propagira i sprovodi Savez za Srbiju", jer su uplašeni da ne dođe do "paljenja gradske skupštine".

Oni su u cilju zaštite zgrade Skupštine organizovali i dežurstva, koja će, prema rečima odbornika SNS-a Mihaila Balabana, trajati dan i noć dok “se ne vidi na šta je sve opozicija spremna”.

Kako je Balaban naveo, postoje najave da bi opozicija mogla da izazove nasilje, pa će se odbornici većine naći u Skupštini da je zaštite, u čemu će im pomoći i policija.

“Ne želimo da se ponovi 2000. godina i paljenje skupštine. Ne znam šta će biti sutra, zato ćemo mirno ući da branimo ovaj dom” rekao je Balaban i dodao da "vlast u Užicu nema ništa protiv da neko mirno protestuje, ali se mora znati da se ona dobija izborima a ne divljaštvom, nasiljem i huliganstvom”.

Izvor: Južne vesti, Beta, Blic, Insajder