Čomić: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije nadležno za politički dijalog, već Skupština i Evropski parlament

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da njen resor nije nadležan za politički dijalog, već da je on u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog parlamenta.

Gordana Čomić u Skupštini Srbije Foto: Srđan Ilić

"Eto to je problem što nećemo da čitamo. Niko neće ništa da čita. Politički dijalog je u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, i Ministarstvo može da bude samo alat, ako Narodna skupština ili Evropski parlament zataži bilo šta od nas da radimo za njih. Mi nismo nadležni za politički dijalog, niti možemo biti, on je nadležnost parlamentaraca iz Evrope i Srbije", rekla je Čomić nakon sednice Skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava.

Prethodno je na sednici Odbora Čomić istakla da je Srbija u poslednjem izveštaju Evropske komisije ocenjena najlošije, ocenom 2,2, pa je cilj da se za godinu dana situacija popravi za najmanje 20 odsto i sledeće godine bude bar 2,65.

Dodala je da društvu nedostaje kultura dijaloga i kompromisa, a da je to srž vladavine prava, da dijalog mora nekad početi i da smatra kako Srbija ima potencijal za bolje društvo.

Čomić je rekla i da svoj plan rada prvo predstavlja narodnim poslanicima jer je to po zakonu i jer želi da čuje mišljenja i sugestije.

"Rečenicu da je zakon dobar, ali nema političke volje da se sprovede krunićemo svakog dana jer je besmislena, i ne sme da ima ili nema volje da se zakon sprovede", rekla je Čomić.

Ona je najavila da će ministarstvo osim dijaloga, predložiti razmatranje efekata Zakona o ravnopravnosti polova, kao i razmatranje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakon o istopolnim zajednicama i još nekoliko rešenja u oblasti ljudskih prava.

Narodni poslanici pohvalili su, kako su rekli, hrabrost Gordane Čomić da prihvati ulogu ministarke i izneli joj niz svojih predloga za unapređenje rada ministarstva na čijem je čelu.

Poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec rekao da je Čomić doživela satanizaciju posle prihvatanja ministarske funkcije, ali da je dijalog potreban sa svim društvenim grupama i da je dobro što su predsednik republike i predsednica vlade tu temo podigli na nivo ministarstva.

Poslanica Sandra Joković, sa liste "Aleksandar Vučić za našu decu", istakla je da kao predstavnica romske nacionalnosti smatra da je potreban sektor u ministarstvu koji će se baviti pitanjima Roma i da bi visokoobrazovani Romi mogli u ministrastvima za rad, prosvetu i u ovom novom ministarstvu daju veliki doprinos inkluziji Roma kao pomoćnici ministra ili državni sekretari.

Njene stavove elaborirao je kolega sa iste liste Dragoljub Acković koji je rekao da su trenutno Romi u veoma teškoj situaciji i da analize pokazuju da je Rom šest puta siromašniji od Srbina ili drugog gradjanina.

"Kad sam 2012. otišao u Kancelariju za ljudska i manjinska prava tamo je radilo šestoro Roma, kad sam 2017. godine izašao tamo je ostala da radi samo jedna Romkinja", rekao je Acković i naveo da je Aleksandar Vučić više puta ponovio da je u administraciji potrebno više Roma.

Poslanik PUPS-a Aleksandar Jovanović poručio je da ministarstvo treba da neguje poseban odnos sa medijima i da teme o dijalogu i ljudskim pravima treba da budu zastupljenije.

Minstarka Čomić zahvalila je na kraju sednice Odbora za ljudska prava svim poslanicima i najavila da će sva pitanja koja su danas otvorena biti tema dijaloga u narednom periodu.

Izvor: N1, Beta