Crna Gora odbila Vučićevu ponudu da Srbija donira pet respiratora

Zvaničnici Crne Gore odbili su ponudu predsednika Srbije Aleksandra Vučić da Srbija donira pet respiratora Crnoj Gori. Predsednik Nacionalnog koordinacionolg tela Crnu Goru  Milutin Simović, poručio je Vučiću da nema potrebe da brine o Crnoj Gori i time odbio respiratore.

Crna Gora

Dodao je da bi bilo dobro da celinu svoje pažnje usredsredi na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije.

"Snaći ćemo se mi. Na sreću još je država i tržišta na kojim je moguće za svoj novac kupiti nedostajuće proizvode, kao što smo u Srbiji kupili hranu o kojoj govori predsednik Srbije. Ima država gde je moguće s njihovim trgovinskim kućama ugovoriti kupovinu robe proizvedene u trećim zemljama, a da vam ne bude oduzeta kao što se to nama desilo sa respiratorima na tržištu Srbije", navodi se u Tviter poruci Simovića.

Predsednik Opštine Berane pozvao Vućića da direktno toj opštini donira respiratore

Predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da direktno toj opštini donira respiratore koje je odbila da prihvati crnogorska Vlada.

Šćekić je u obraćanju medijima naveo da „nije momenat za politička nadgornjavanja“,  jer „virus ne bira ni naciju, ni veru, ni političku partiju“.

„U ovom trenutku su najbitniji životi i zdravlje naših građana i niko ne sme da se nadgornjava na teret građana i zdravstvenog sistema. Molim sve da svoje političke pobude ostave po strani“, kazao je Šćekić.

I ministar zdravlja Kenan Hrapović zahvalio se Vučiću "na ponudi da nam donira tri naša respiratora".

"Koja smo mi naručili za crnogorsko zdravstvo", rekao je Hrapović.

"Mi u Crnoj Gori razumemo zašto Vlada Srbije nije dozvolila da naručeni respiratori dođu u Crnu Goru. Uz podršku zdravstvenim radnicima Srbije, lekarima, medicinskom soblju u borbi protiv pandemije koronavirusa, želim da se zahvalim predsedniku Vučiću na ponudi da nam donira tri naša respiratora, koja smo mi naručili za crnogorsko zdravstvo. Ceneći ozbiljnost situacije u susednoj državi verujemo da su ta sredstva potrebnija zdravstvenom sistemu Srbije", rekao je Hrapović.

Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će na molbu Andrije Mandića, lidera Nove srpske demokratije Srbija donirati dva respiratora opštinama na severu Crne Gore, ali i ponudio da Srbija dostavi dodatna tri respiratora koja nisu dostavljena Crnoj Gori zbog zabrane izvoza te vrste medicinske  opreme iz Srbije.

Sukob oko respiratora nastavak je javnih polemika zvaničnika dve države koje su poslednjih meseci zaoštrene zbog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti.