Crna Gora: Poternica za optuženim vođom kotorkog narko klana, sumnja se da je u Srbiji

Viši sud u Podgorici potvrdio je da je rapisana poternica za jednim od vođa kotorskog narko klana Igorom Božovićem. Božović se pre dva dana nije pojavio na saslušanju u sudu, a njegov advokat je medijima rekao da je na lečenju u inostranstvu.

Presuda, sud, pravda

Igor Božović označen je kao jedan od vođa kavačkog klana. On je do početka avgusta bio u zatvoru Spuž kod Podgorice gde je izdržavao petogodišnju kaznu zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Španiju.

Prethodno je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Božovića, da je zajedno sa Kotoraninom Slobodanom Kašćelanom formirao kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca, dilovanjem droge, reketiranjem, zelenašenjem i zastrašivajem.

Optužnica je potvrđena početkom juna. Članovi te grupe uhapšeni su još 2016. Iako je optužnica potvrđena tužilaštvo nije tražilo pritvor za Božovića. Tako je on izašao iz zatvora, a onda i iz zemlje. 

Božović poliven vrelim uljem u zatvoru

Igor Božović napadnut je prošle godine u zatvoru u Spužu. Za nanošenje teških povreda Božoviću, osuđen je Jovan Jovanović na 13 meseci zatvora. On, prema policijskim evidencijama, slovi za člana "škaljaraca", navode podgorički mediji.

Prema optužnici 1. jula prošle godine Jovanoć je punom šerpom vrelog ulja polio Božovića, koji navodno pripada suparničkom kotorskom klanu - "kavačanima". 

Tek nekoliko dana nakon što je izašao iz zatvora, specijalno tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora za Igora Božovića. Povodom predloga specijalnog tužioca da mu se odredi pritvor zakazano je ročište na kome se Božović nije pojavio. Advokat je tada crnogorskim medijima rekao da nije tačno da je Božović pobegao jer mu nije ni bila izrečena mera zabrane napuštanja boravišta, te da mu je samo rečeno da mora da se pojavi na suđenju u septembru.

Podgoričke Vjesti prenose izjavu branioca Igora Božovića, advokata Dragoljuba Đukanovića „ da je od porodice Božovića saznao da se Božović nalazi na lečenju u Beogradu”. Ostalim medijima advokati nisu želeli da kažu u kojoj je zemlji Božović. 

Optužnica: Kavački klan uticao na vlast i medije

Igora Božovića Specijalno tužilaštvo tereti da je sa sugrađaninom Slobodanom Kašćelanom, koji je u bekstvu, formirao kavački klan. U optužnici piše i da su imali uticaj na delove izvršne vlasti i medija. 

U Kotoru postoje dva klana - Škaljarci i Kavači, a brojna ubistva proteklih godina dovode se u vezu sa sukobima ova dva klana oko prevlasti nad trgovinom narkoticima.