Crna Gora traži izručenje Svetozara Marovića i da njegov sin kaznu odsluži u Srbiji

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića, bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore, radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori. Crnogorsko ministarstvo prosledilo je srpskim organima i zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena Milošu Maroviću bude izvršena u Srbiji.

Svetozar Marović

I Svetozar i Miloš Marović, koji su u Crnoj Gori osuđeni zbog malverzacija sa nekretninama i opštinskim zemljištem na zatvorske kazne, u Srbiji se nalaze već dve godine, a sudeći po izjavama advokata obojica su u Beograd došla zbog lečenja. U međuvremenu je Miloš Marović, iako pravosnažno osuđen, dobio srpsko državljanstvo.

Crna Gora je za njima još 2017. raspisala poternicu zbog izdržavanja zatvorske kazne. Kako su saopštili iz crnogorskog Ministarstva pravde samim raspisivanjem međunarodne Interpolove poternice “stvoreni su svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude lišen slobode u Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori”.

“Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dve godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljivao na javnim mestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove poternice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju crnogorskog ministarstva, a prenose Vijesti.

Sa druge strane, Osnovni sud u Kotoru je tražio da Miloš Marović kaznu od jedne godine zatvora na koju je osuđen izvrši u Srbiji.

"Predmetna zamolnica usledila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dve godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Crne Gore.

Ova zamolnica je upućena, kako piše u saopštenju, jer postoji mogućnost da zastari izvršenje kazne.

Crnogorsko ministarstvo ističe da je nakon dve godine “brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije” u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

“Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično delo i u kojoj je pravosnažno osuđen”, navode u Ministarstvu.

Svetozar Marović je 2016. godine osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog zloupotreba u Budvi pošto se nagodio s tužilaštvom da plati 100.000 evra u humanitarne svrhe i državi uplati milion evra.

Nekada visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), međutim, nije u zakonskom roku uplatio novac, niti se pojavio na izdržavanje kazne u zatvoru u Podgorici, zbog čega je za njim ranije raspisana poternica.

Maroviću je zbog toga što nije uplatio novac kazna zatvora povećana na četiri godine i devet meseci.

Miloš Marović osuđen je na godinu dana zatvora zbog malverzacija u poslovima preprodaje opštinskog zemljišta iznad Jaza kod Budve, čime je oštetio lokalni budžet.

S Tužilaštvom se nagodio da provede u zatvoru godinu i da plati 380.000 evra.

Advokat Zdravko Begović potvrdio je za Insajder pre dve godine da je zatražio da njegov klijent Miloš Marović zatvorsku kaznu služi u Srbiji.

Javni servis Crne Gore prvi je javni servis u regionu koji je odlučio da na svom programu ima jedan dokumentarno-istraživački serijal visokih profesionalnih standarda. Na inicijativu rukovodstva RTCG-a 2013. je počela Insajderova obuka novinara ove televizije Mirka Boškovića, koja je trajala pune dve godine. Tako je nastao serijal emisija Mehanizam. Prva tema pod nazivom "Obećana zemlja" bavila se, između ostalog, i malverazacijama Marovića.

Izvor: Vijesti, Insajder