Crnogorska policija: Podgorička kriminalna grupa pokušala da ubije novinarku

Crnogorska policija tvrdi da je ravetlila pokušaj ubistva novinarkle Vjesti Olivere Lakić u maju prošle godine. Pomoćnik direktora Uprave crnogorske policije Enis Baković rekao je da je policija došla do dokaza da iza napada stoji kriminalna grupa koju je organizovao F. B.. Crnogosrka policija sumnja da je ista  kriminalna grupa počinila više krivičnih dela na području Crne Gore i regiona.

Protest u Podgorici zbog ranjavanja novinarke

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević je na konferenciji saopštio i pojedine detalje napada na novinarku. On je naveo da je F.B. sa pojedinim članovima svoje grupe, 8. maja prošle godine pratio Lakić od trenutka kada je izašla iz redakcije Vijesti, do njenog stana.

"Sačekao je da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, kako bi joj prišao i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke naneo tešku telesnu povredu u predelu desne noge", opisao je Pavićević saznanja do kojih je došla policije.

On dodaje da je utvrđeno da je ova kriminalna grupa na više lokacija u Podgorici iznajmljivala stanove, u kako bi pripremala izvršenja teških krivičnih dela, skladištenja i čuvanja predmeta i sredstava koja su im bila neophodna za kriminalno delovanje i izvršavanje krivičnih dela.

"Pronađena su i oduzeta vozila koja su korišćenja pre, za vreme i nakon izvršenja navedenih krivičnih dela. Pronađeni predmeti krivičnih dela po broju, nameni i razornoj moći na najbolji način govore o organizovanosti i bezobzirnosti ove već sad procesuirane grupe lica, kao i o njihovim namerama da svoj kriminalni naum sprovedu u delo", rekao je Pavićević.

Zastrašujuća tišina posle napada na novinarku u Podgorici

Na istom mestu šest godina ranije pretučena

Podsetimo, odmah nakon ranjavanja podgoričke novinarke 8. maja prošle godine utvrđeno je da joj je na ulazu u zgradu jedan muškarac i pucao joj u nogu, a da su dvojica viđena kako beže.

Napad se dogodio na istom mestu na kome je Olivera Lakić pretučena šest godina ranije, 2012. Ova novinarka je pisala o organizovanom kriminalu, a prvi put je napadnuta nakon serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji cigareta. Nalogodavci tog napada nisu poznati, niti su istažitelji ispitali navode iz njenih tekstova.

U januaru, februaru i aprilu prošle godine, Lakićeva je ponovo pisala o švercu cigareta, a pre napada je istraživala i nepostupanje pravosudnih organa tokom sudskog postupka protiv Rožajca Safeta Kalića. Naime ona prvo obelodanila da tužioca Gruja Radonjića Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično delo zelenašenje. Nakon toga je izveštavala je i o postupanju policijskog službenika Igora Živkovića, koji je radio na prijavnici Specijalnog policijskog tima i, navodno, obaveštavao Radonjića ko dolazi u njihove prostorije, dok je trajala istraga protiv njega zbog sumnje da se bavio zelenašenjem. Lakić je pisala i o pretnjama specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

Međunarodne institucije osudile su ovaj brutalan akt nasilja prema novinarki i zahtevale da se pronađu počinioci i nalogodavci. Reagovale su i EU i Ambasada SAD u Crnoj Gori, a strani mediji danima su pisali o napadu.

Izvor: Vijesti, Insajder