Crnogorski premijer pokrenuo smenu ministra pravde zbog izjava o Srebrenici

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je tražio ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, a pošto ministar nije promenio svoj stav, doneo je predlog o njegovom razrešenju. On je odbacio ocene da je odluku doneo pod pritiskom stranih ambasada, opozicije i civilnog sektora.

Zdravko Krivokapić Foto: Vlada Crne Gore/Sasa Matic

Leposavić je ranije izjavio da će priznati genocid u Srebrenici „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, te da je sud u Hagu, gde je suđeno za taj genocid, „izgubio svoj legitimitet“.

Krivokapić je na konferenciji za medije rekao da je nedopustivo da Leposavić kao ministar iznosi privatne stavove.

"On je sam smatrao da treba da se 'vadi za ono što je uradio', smatrajući da je njegova izjava takva da može da amortizuje ono što je rečeno. Izjava je ostala na istom tonu i nisam mogao dopustiti taj luksuz nego sam u ime vlade reagovao i kazao ono što je činijenično stanje: da je Skupština 2009. donela Deklaraciju kojom se potvrđuje rezolucija o Srebrenici. Ministar Leposavić je i na to ostao imun", naveo je Krivokapić.

On je rekao da će već danas podneti Skupštini inicijativu za razrešenje Leposavića i da se nada da će biti izglasana. Ako, pak, ne bude, kako je dodao, preduzeće određene korake koje nije želeleo dodatno da obrazlaže.

Crnogorski premijer je ocenio da se vlada pokušava srušiti iznutra, i da na tome rade mnogobrojni predstavnici vladajućih partija, kao i sada opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) sa sateletima.

"Ovu Vladu ruše svi, i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nismo preboleli dečje bolesti", rekao je on.

Leposavić je relativizovao na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

Posle oštrih reakcija međunarodne zajednice, on je kazao da ni lično, ni kao javni funkcioner, nije relativizovao niti negirao zločin genocida u Srebrenici i poručio je da neće podneti ostavku.

Izvor: Beta