Crta: Izlaznost do 19 časova 45,5 odsto; Cesid: 44,9 odsto (IZBORI UŽIVO)

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u delu opština održavaju se danas u Srbiji. Birališta su otvorena u sedam, a zatvaraju se u 20 časova. Insajder će pratiti tok glasanja, nepravilnosti i izborne rezultate.

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

19:30

Crta: Izlaznost do 19 časova 45,5 odsto; Cesid: 44,9 odsto

Prema podacima Posmatračke misije Crta, do 19h na glasanje je izašlo 45,5 odsto građana. Prema podacima Cesida, do 19 časova izašlo je 44,9 odsto upisanih birača.

19.13

RIK: Do 18 časova izašlo 40, 82 odsto birača

Do 18 časova na teritoriji Srbije, bez podataka sa teritorije Kosova i Metohije, izašlo je 40,82 odsto svih upisanih birača. Sa Kosovom i Metohijom, prema proceni Miladina Kovačevića, broj ukupno izašlih bio bi oko 42 odsto upisanih birača.

19.06

Užičanin uputio prigovoru RIK-u, tvrdi da mu nije dozvoljeno da glasa na samo jednom nivou izbora

Jedan Užičanin je uputio prigovor Republičkoj izbornoj komisiji jer mu nije dozvoljeno da glasa samo na jednim od izbora. Naime, pored parlamentarnih izbora, danas se održavaju i lokalni, kao i izbori za poslanike Skupštine AP Vojvodina.

"Izlaskom na biračko mesto br. 68 u gradu Užicu, ustanovio sam da prilikom davanja lične isprave za identifikaciju (lična karta), automatski se vrši zaokruživanje u oba izborna spiska, iako niko iz izborne komisije ne postavlja pitanje da li želim da učestvujem i na lokalnim izborima i na republičkim izborima", naveo je Đorđe Milićević u prigovoru koji je dostavio i agenciji Beta.

19:00

Crta: Do 18 časova izlaznost - 41,8 odsto

Na parlamentarnim izborima do 18 časova na glasanje je izašlo ukupno 41,8 odsto birača saopštila je Posmatračka misija Crte.

18:20

Južne vesti: Napadnuta ekipa naše redakcije

Fotograf i novinar Južnih vesti verbalno su napadnuti ispred biračkog mesta u Nišu, kada su fotografisali ljude sa spiskovima. Policija je na terenu, prenose Južne vesti.

17:50

Crta: Uvećan broj nepravilnosti, nova prijava za slučaj „bugarskog voza“

Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crte, saopštio je da je broj nepravilnosti tokom glasanja porastao, i da je do njih dolazilo u pet odsto biračkih mesta. Naglasio je da su u pitanju pojedinačni slučajevi, a ne masovno kršenje zakona.

17:30

Prema proceni Cesida i Ipsosa, do 17 časova na izbore je izašlo 37,2 odsto birača. Cesid navodi da je odaziv glasača je u odnosu na poslednje izbore, 2017. godine, manji za 3,5 odsto.

17:15

RIK: Do 16 časova izlaznost 33,4 odsto 

Do 16 časova na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, na birališta je izašlo 33,42 odsto građana, rekao je Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku, a ispred Republičke izborne komisije.

17:10

Crta: 34,6 odsto birača glasalo do 16 časova

Na parlamentarnim izborima do 16 časova na glasanje je izašlo ukupno 34,6 odsto birača saopštila je Posmatračka misija Crte. U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je za pet procentnih poena manje, navodi se u saopštenju.

16:25

Cesid: Svim članovima biračkog odbora i posmatračima izgrebana vozila na Voždovcu

Posmatrači Cesida, osim dosadašnjih nepravilnosti poput ubacivanja listića u pogrešne kutije, zabeležili su da je na jednom biračkom mestu u Voždovcu svim članovima biračkog odbora i posmatračima izgrebana vozila i pozvana je policija.

Bilo je slučajeva porodičnog glasanja i primoravanja glasača da glasaju na svim nivoima iako su želeli da glasaju samo na jednom nivou, rekla je na konferenciji za novinare Slađana Komatina.

15:50

Crta: Do 15 časova izlaznost 30,8

Na parlamentarnim izborima do 15 časova na glasanje je izašlo ukupno 30,8 odsto birača, saopštila je posmatračka misija Crte.

15:10 

RIK: Do 14h glasalo 26, 11 odsto birača

Prema podacima RIK-a, do 14 časova na izbore u Srbiji izašlo je 26,11 posto birača. Kako je naveo Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku, u ove podatke nisu uračunati birački odbori sa Kosova i Metohije pa bi, prema njegovim ocenama, sa podacima sa Kosova izlaznost bila oko 27,7 odsto birača.

Po regionima, kako je naveo, u Vojvodini izlaznost je 27,83 posto, region Šumadija 27,89, region Južne i Istočna Srbije 25,54 posto birača i beogradski region 21,72 posto birača.

15:00

U Mesnoj zajednici "11. Kongres" u Paraćinu prijavljen je slučaj iznošenja listića sa tog biračkog mesta. Predsednik Izborne komisije Andreja Nikolić je rekao da je slučaj prijavljen policiji. 

14:50

Crta: Novi slučajevi bugarskog voza

Šef posmatračke misije Crte Raša Nedeljkov izjavio je da do 14 časova, prema njihovim podacima, izlaznost iznosti 27 odsto.

„Na 71 odsto biračkih mesta članovi biračkih odbora su poštovali mere koje je propisao Krizni štab. U ukupnoj slici, to je dobar rezultat. Na 53 odsto biračkih mesta birači su koristili zaštitnu opremu“, dodao je.

Upozorio je da su na preseku u 14 časova zabeležene nepravilnosti koje bi potencijalno mogle da utiču na rezultate glasanja na 4,6 odsto biračkih mesta.

„U pitanju je potkup birača, novi slučaj tzv. 'bugarskog voza' ispred biračkog mesta u Požarevcu. Ovog puta u pitanju je privatna kuća u koju su birači pre i posle odlazili i obavljali određenu razmenu. Očekujem da će policija izvestiti o tome. Ovako nešto se dogodilo još na 32 biračka mesta, odnosno na 0,3 odsto biračkih mesta imamo potvrdu korupcije, tj. potkupa birača. To je najozbiljnije krivično delo, imajući u vidu to da podriva volju birača“, istakao je Nedeljkov.

Inače, posmatrači Crte raspoređeni su na 500 biračkih mesta širom Srbije.

14:20

Fotografisanje glasačkih listića, ubacivanje u pogrešne kutije...

Izlaznost na izborima u Srbiji do 14 časova je 26,4 odsto, poslednji su podaci IPSOS Srbija i CESID.

Saradnica CeSID-a Emilija Orestijević je na redovnoj konferenciji za javnost rekla da je u periodu od 12 do 14 sati zabeleženo više nepravilnosti na glasačkim mestima.

„Nastavljeno je sa ubacivanjem listića u pogrešne glasačke kutije, listići za lokalne izbore se ubacuju u kutije za parlamentarne izbore i obratno. Na više glasačkih mesta zabeležena i povreda tajnosti glasanja. Na više mesta je primećeno da se glasački listići fotografišu ili se savijaju tako da se vidi za koga se glasalo“, navela je.

Orestijević je saopštila da članovi biračkih mesta u Kuli uzimaju pozive za glasanje od gradjana, pa ih u kesama dele nepoznatim osobama.

13:55

Crta: Do 13 časova glasalo 22,9 odsto birača

Do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 22,9 odsto birača, saopštila je posmatračka misija Crte.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 2,2 procenta, navodi se u saopštenju.

13:35

Tuča birača na Novom Beogradu zbog trudnice koja je glasala preko reda

Policijskoj stanici Novi Beograd predsednik biračkog odbora, na izbornom mestu broj 23 u Bulevaru umetnosti, prijavlio je tuču dvojice birača neposredno ispred ulaza na glasačko mesto. Kako je saopštila policija, do sukoba je došlo pošto su njegovu suprugu, koja je trudna, pustili da uđe preko reda, zbog čega je P. K. negodovao i psovao.

13:10

„RIK-u nisu dostavljene informacije o nepravilnostima“

Direktor Republičkog zavoda za statistiku i predstavnik tog zavoda u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Miladin Kovačević izjavio je da je na osnovu uzorka od 362 biračka mesta u 93 opštine do 12 časova odziv birača u Srbiji 18,01 odsto.

Po regionima, u Vojvodini je do podne glasalo 20,08 odsto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 18,58 odsto, južnoj i istočnoj Srbiji 17,25 odsto i u beogradskom regionu 14,65 procenata, rekao je Kovačević na drugoj redovnoj konferenciji RIK-a.

U Novom Sadu do 12 sati glasalo je 60,87 odsto birača, u Nišu 15,16 posto i u Kragujevcu 16,71 posto.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, na pitanje da li su uočene nepravilnosti na biračkim mestima je rekao da RIK-u takve informacije nisu dostavljene.

„U biračkim odborima se nalaze predstavnici svih parlamentarnih stranaka i proglašenih lista tako da su oni najzainteresovaniji i najodgovorniji za sprovođenje izbora. Oni će evidentirati nepravilnosti na samom biračkom mestu“, naveo je Dimitrijević.

Pozvao je ujedno birače da izađu na glasanje i u poslepodnevnim časovima.

12:32

Crta: Do 12 časova glasalo 18,3 odsto građana

Crta je saopštila da je do 12 časova glasalo 18,3 odsto građana upisanih u birački spisak.

12:24

Pozvana policija na biračko mesto u Pančevu

Posmatračka misija Cesid objavila je na svom Tviter nalogu da je na biračkom mestu u Pančevu došlo do sukoba među članovima biračkog odbora.

11:46

Crta: Izlaznost u 11 časova 14,1 odsto

Raša Nedeljkov iz Crte je saopštio da je do 11 časova, prema njihovim podacima, na izbore izašlo 14,1 odsto građana.

Naveo je i da su značajnije nepravilnosti u izbornom procesu uočene na 4 odsto biračkih mesta, što je udvostručen procenat u odnosu na 2016. godinu.

Programski direktor Cesida Ivo Čolović navodi da je u poslednja dva sata uspostavljen „trend od četiri odsto glasača na sat vremena“.

11:05

RIK: Do 10 časova glasalo 9,3 odsto birača

Prema podacima Republičke izborne komisije, do 10 časova na izbore je izašlo 9,3 odsto birača.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije je naveo da „izborni dan protiče u najboljem mogućem redu“.

11:04

Kašnjenje prilikom otvaranja birališta u Goraždevcu, grupno glasanje u Mitrovici

Glasanje u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji počelo je sa zakašnjenjem od više od sat vremena, čime se stvorila gužva od blizu 100 ljudi, preneo je danas portal KoSSev. Do kašnjenja je došlo jer nije na vreme postavljen inventar i izborni materijal nije bio kompletan.

Portal KoSSev naveo je da je u Kosovskoj Mitrovici organizovano „grupno glasanje“, uprkos zahtevima da se zbog pandemije koronavirusa građani pridržavaju mera opreza poput onih održavanja distance, ali da je zbog „grupnog glasanja veliki broj ljudi u isto vreme stigao na glasanje izazvavši na taj način veliku gužvu u Tehničkoj školi“.

U prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima jutros oko 8 časova upala je grupa nepoznatih ljudi, prevrnula stolove i pobacala stvari aktivistima koji su se u tom momentu nalazili unutra, saopštila je ova koalicija.

10:00

Crta: Uočene nepravilosti

U deset časova posmatračke misije Crte i Cesida, čiji su posmatrači raspoređeni na 500 biračkih mesta u Srbiji, saopštile su da su od jutros u 7 časova uočene određene nepravilnosti prilikom samog otvaranja biračkih mesta i procedure glasanja.

Iz Crte je saopšteno, na osnovu uzorka od 500 biračkih mesta, da je na parlamentarnim izborima do 9 časova na glasanje izašlo 5,4 odsto birača.

Za razliku od ove dve nevladine organizacije, predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je jutros da su sva biračka mesta u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji i u dijaspori otvorena na vreme i da su preduzete sve mere zaštite u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

08:00

Odnete kutije u Rakiti

U babušničkoj opštini otvorena su 43 biračka mesta, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i pokradene glasačke kutije.

07:00

Otvorena biračka mesta

U sedam sati otvorena su biračka mesta na biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 ljudi, koji imaju priliku da svoj glas jednoj od 21 izborne liste daju na 8.385 birališta, od kojih je 40 u inostranstvu. Za glasove 1.696.447 birača koji imaju pravo glasa na izborima za 120 poslanika u Skupštini Vovodine boriće se devet lista.

Priliku da prvi iskoriste svoje biračko pravo za izbore za poslanike Narodne skupštine imali su srpski državljani koji su se za glasanje u inostranstvu prijavili u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zbog vremenske razlike biračko mesto u Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu otvoreno dan ranije.

Do zatvaranja biračkih mesta u 20 časova trajaće predizborna tišina koja je počela u ponoć u noći između četvrtka i petka tokom koje je zabranjena izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Ove godine izbore u Srbiji prate Služba OEBS za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR-a, ali i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO - Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.