Crta: Prijavljen slučaj "bugarskog voza" u Zrenjaninu

Raša Nedeljkov iz Crte je saopštio da je do 11 časova, prema njihovim podacima, na izbore izašlo 14,1 odsto građana.

CRTA, Izbori

Naveo je i da su značajnije nepravilnosti u izbornom procesu uočene na 4 odsto biračkih mesta.

„Kada se poredi sa izborima 2016. godine, taj procenat se udvostručio. Najveći problemi su potkup glasova, naši posmatrači su u Zrenjaninu prijavili tzv. ’bugarski voz’, na policiji je da utvrdi šta se događa“, rekao je Nedeljkov.

Inače, posmatračke misije Crte i Cesida, čiji su posmatrači raspoređeni na 500 biračkih mesta u Srbiji, saopštile su da su od jutros u 7 časova uočene određene nepravilnosti prilikom samog otvaranja biračkih mesta i procedure glasanja.

Danas u sedam sati otvorena su biračka mesta na kojima će građani do 20 časova imati priliku da izaberu svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Srbije, parlamentu Vojvodine, kao i u lokalnim samoupravama. Dan ranije na biračkom mestu u Čikagu glasali su srpski državljani koji su se za glasanje u inostranstvu prijavili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Republička izborna komisija utvrdila je da biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 ljudi, koji imaju priliku da svoj glas jednoj od 21 izborne liste daju na 8.385 birališta, od kojih je 40 u inostranstvu.

Izvor: Insajder