CRTA: Skupština Srbije raskinula memorandum o saradnji

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, objavila je CRTA na svom Tviter nalogu.  

Protest CRTE na sajtu Otvoreni parlament

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je juče zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Potom su predsednica Skupštine Maja Gojković i potpredsednici optužili organizaciju da sprovodi "očiglednu političku agendu" i pozvali je da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju "političku" platformu umesto što pokušava da građane Srbije "dovede u zabludu".

CRTA je ocenila da poziv predsednice i tri potpredsednika Skupštine Srbije da CRTA zbog odluke da zatamni sajt Otvoreni parlament, na izborima proveri svoju političku platformu, pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu.

"Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da građanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku građanima da ostvaruju svoja građanska prava", navela je CRTA u saopštenju.

CRTA je dodala da nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima.

"Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija, ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navela je CRTA.

CRTA je podsetila da Memorandum o saradnji sa parlamentom, potpisan 2013, definiše da će dve strane raditi na jačanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, izgradnji poverenja između građana i parlamenta, povećanju svesti građana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Skupštine, uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i poslanika i na povećanje efikasnosti rada Službe Narodne skupštine i poslanika.

"Ne želimo da učestvujemo u političkoj i stranačkoj borbi, ali želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove", istakla je CRTA.

Izvor: Beta

Britanski ambasador: CRTA za nas i dalje važan partner

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif nije želeo danas da komentariše vest da je Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, a dodao je da njegova zemlja ceni saradnju sa srpskim parlamentom, a da je CRTA i dalje njen važan partner.

"Visoko cenimo našu saradnju sa Skupštinom Srbije. Parlament je važan deo svake demokratije. Takođe, CRTA je za nas i dalje vrlo važan partner, pošto želimo civilno društvo koje doprinosi transparentnosti", rekao je novinarima ambasador Velike Britanija koja je među zemljama koje najviše ulažu u otvorenost parlamenta.