CRTA: Tužilaštvo da ispita poslanike Martinovića i Orlića o tvrdnjama da je CRTA umešana u pokušaj državnog udara

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je od republičkog javnog tužilaštva zatražio  pokretanje postupka kojim bi se ispitali navodi o umešanosti te organizacije civilnog društva u pokušaj državnog udara i ubistva predsednika Aleksandra Vučića, koje su u Narodnoj skupštini izneli poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

CRTA

CRTA je u saopštenju pozvala tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili nevladinu organizaciju kao saučesnika u zaveri protiv državnog poretka.

"Ako Orlić i Martinović imaju osnovana saznanja i dokaze koji inkriminišu CRTU, moraju hitno da ih iznesu pred tužiocima. U suprotnom, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom i ogrezli u govor mržnje, neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama", navodi se u saopštenju.

CRTA dodaje da nema mogućnost da tuži poslanike, zbog imuniteta koji ih štiti od krivične i svake druge odgovornosti za poruke koje šalju javnosti, ali da je dužnost tužilaštva "da istraži tako ozbiljne optužbe".

"Napad parlamentaraca na CRTU usledio je nakon što je podneta prijavu nadležnom skupštinskom odboru protiv Vladimira Orlića zbog kršenja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje je počinio odobravanjem diskriminacije, neprijateljstva, pa i nasilja prema celim redakcijama pojedinih medija", dodaje se u saopštenju.

Organizacija dodaje da je to samo poslednji u nizu institucionalnih napada na civilno društvo i nezavisne medije.

"U napetoj društvenoj atmosferi koju kreiraju prorežimski mediji i neodgovorni političari hajka iz skupštinskih klupa može lako da se prelije 'na teren' i ugrozi bezbednost novinara, aktivista i svih drugih kritičara vlasti kojima se olako lepe etikete neprijatelja države i naroda", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Insajder