Crvena poternica za Filipom Koraćem - sumnja se da je odgovoran za neka od najtežih krivičnih dela u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je u obimnoj akciji policije uhapšeno oko 150 ljudi, kao i da je raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koraćem, koji važi za bliskog saradnika Luke Bojovića. Na pitanje novinara za koje se tačno delo tereti Korać, ministar Stefanović nije dao konkretan odgovor, ali je napomenuo da je reč o nekim od najtežih krivičnih dela.

Nebojša Stefanović

„Ne bih iznosio više detalja, to ću ostaviti tužilaštvima. Mogu samo reći da se radi o najtežem krivičnom delu u našoj zemlji“, odgovorio je Stefanović, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom pravde Nelom Kuburović povodom velike akcije hapšenja.

Filip Korać važi za jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića koji u Španiji služi kaznu od 18 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja, posedovanja oružja i falsifikovanja isprava.

Povezivan sa ubistvom Saleta Mutavog, neredima na derbiju, pokušajem otmice Dačića...

Krajem oktobra 2017. godine tadašnji advokat Filipa Koraća Dragoslav Ognjanović potvrdio je da je Filip Korać saslušan u istrazi o ubistvu Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Stanković je ubijen u oktobru 2016. godine i iako je ministar unutrašnjih poslova najavio rat mafiji, to ubistvo do danas nije rasvetljeno.

„Škaljarski klan trenutno intenzivniji na teritoriji Srbije“

Ministar policije Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanja novinara govorio je danas i o crnogorskim klanovima - Škaljarima i Kavačima koji se u javnosti dovode u vezu s brojnim kriminalnim radnjama u Srbiji, Crnoj Gori i drugim evropskim zemljama.

"Srbija neće biti mesto za klanove ni iz Crne Gore ni iz Bosne i zbog toga je važan je saradnja sa drugim policijama u regionu", poručio je ministar.

Rekao je i da su besmislene teorije o tome da protivnici Škaljarskog klana – Kavački klan - neće završiti iza rešetaka jer imaju jake veze u policiji.

Kaže da su mnogi iza rešetaka, ili u Crnoj Gori, ili u Srbiji ili u Evropi, te da se više hapse pripadnici Škaljarskog klana jer je njegovih pripadnika i više, a i njihovo delovanje je samim tim intenzivnije.

"Mene je baš briga koji je klan. Pohapsićemo sve kriminalce, niko nije zaštićen", poručio je ministar policije.

"On (Filip Korać, prim aut) je dao izjavu pre oko mesec dana. Bio je pozvan u MUP i uredno se odazvao", rekao je u oktobru 2017. Ognjanović za Kurir.

U decembru 2017. godine Korać je preko sada pokojnog Ognjanovića, poslao pismo pojedinim medijima.

Povod su bile medijske optužbe da je vođa srpskog podzemlja koji je organizovao nerede na stadionu Partizana tokom 156. večitog derbija, kao i da je planirao otmicu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i članova njegove porodice.

Korać je u pismu demantovao navode medija i napisao da je u svakom trenutku dostupan istražnim organima Srbije.

“Svim nadležnim organima Republike Srbije, počev od MUP, bezbednosnih službi i tužilaštva, dostupan sam u svakom trenutku, naravno, samo u slučaju da postoji i najmanja indicija da sa bilo čime što predstavlja ili bi moglo predstavljati temu ovih neutemeljenih članaka imam bilo kakve veze”, pisalo je u decembru 2017. u pismu koje je preko advokata Ognjanovića navodno uputio Filip Korać.

Dragoslav Miša Ognjanović je bio i advokat Luke Bojovića, ubijen je 28 jula 2018. godine, a ni njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Hapšenje u Zvorniku

Zvanično Filip Korać je uhapšen u avgustu 2016. u Zvorniku prilikom navodnog pokušaja ilegalnog prelaska granice sa Srbijom.

Privođenje se dogodilo samo dva dana nakon što je na terasi svog stana u Zvorniku iz snajpera ubijen Čedo Đokić za koga je policija takođe sumnjala da je povezan s kriminalom. Navodno policija je ispitivala da li Korać ima veze sa ovim ubistvom, ali je dan kasnije nakon kriminalističkih provera pušten na slobodu.

Korać je navodno nakon bekstva Luke Bojovića iz Srbije bio prvi čovek na terenu tog klana. Posle sukoba dva klana i serije ubistava u kojima je ubijen i brat Luke Bojovića, Nikola, Filip Korać je navodno napustio zemlju. Mediji su prenosili nezvanične informacije da je Filip Korać viđen u Holandiji i to u društvu pripadnika sprskog podzemlja.

Stefanović: Uhapšeno 150 osoba zbog najtežih krivičih dela

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare saopšteno, u policijskoj akciji je danas uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela.

Stefanović je rekao da je reč o preventivnoj akciji i da je poseban naglasak stavljen na suzbijanje najtežih oblika kriminala odnosno osobe koje se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistva i trgovinu narkoticima.

"Nije lako naći dokaze, ali država će se potruditi da prikupi materijalne dokaze da ovi slučajevi dobiju i svoj sudski epilog. Pretresi i dalje traju", naveo je Stefanović.

On je rekao i da će država ovakve akcije ubuduće sprovoditi redovno, te da će „poseban udarac biti zadat i svima koji se bave nasiljem, koji se sumnjiče za ubistva, poksusaje ubistva i nanošenje teškigh telesnih povreda“.

Na sednici Sveta za nacionalnu bezednost o oštrijoj kaznenoj politici

"Stalna akcija će biti da se ne bi dozvolilo da ti ljudi budu mirni i da se na bilo koji način osećaju bezbedni. MUP i Ministarstvo pravde će sutra na sednici Saveta za nacionanu bezbednost predložiti predsedniku Srbije i prdsednici vlade i vladi izmene i dopune različitih zakona koji će omogćiti efikasniju borbu sa kriminalom i poštravanje sankcija za određena krivična dela", naveo je Stefanović i dodao da će tek nakon toga biti izneto više detalja. 

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla je da će na toj sednici biti predloženi reformski koraci „da bi se, poboljšala blaga kaznena politika“.

„Sudovi su u velikom broju odustajali od teške kaznene politike, na primer za nasilničko ponašanje ili stavljanje droge u promet, gotovo 70 posto osuđenika ima uslovne kazne“, rekla je ministarka pravde.

Kako je dodala, oštrijim kaznama možemo preventivno delovati na vršenje krivičnih dela.

„Reforme treba da dovedu do toga da imamo odgovarajući broj optužnica koja će se završiti osuđujućom presudom“, izjavila je Kuburović.

Izvor: Insajder