Cvejić nakon ostavke na mesto člana Saveta REM: Nepoštovanje procedure za izbor predsednice Saveta bila je kap koja je prelila čašu

Slobodan Cvejić danas je Skupštini Srbije predao svoju ostavku na mesto člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog, kako je rekao za Insajder, nepoštovanja demokratskih principa u odabiru nove predsednice Saveta i kršenja procedure izbora.

Slobodan Cvejić

Za novu predsednicu juče je odabrana Olivera Zekić. Ona je Odlukom Skupštine Republike Srbije pre pet dana izabrana za članicu Saveta REM-a i ovo je njen drugi mandat koji započinje izborom za predsednicu Saveta.

Kako je Cvejić rekao za Insajder, odabir predsednika tog organa je urađen nedemokratski, jer se tek na sednici saznalo da će o odabiru biti reč i nije data prilika da se razmišlja o drugom kandidatu.

"To nije nezakonito, ali je demokratski da vi date ljudima vremena da se za tako važnu stvar pripreme, jer procedura izbora podrazumeva predlaganje kandidata, diskusiju i tajno glasanje. Mi smo dovedeni pred svršeni čin", kaže on.

Kako dodaje, to se razobličilo kada su Judita Popović i on predložili da predsednica bude Višnja Ranđelović, a kada ga je predsedavajući pitao da li je ona pitana za saglasnost, pošto nije bila na sednici. 

"A ja sam ga pitao kako da je pitamo za saglasnost kada ste vi upravo pokrenuli ovu tačku dnevnog reda", naveo je on i istakao da nije stavljeno drugo ime na listu, već se samo glasalo za ili protiv jednog kandidata.

Cvejić smatra da su tako "dezavuisani demokratski principi" i ističe da je to bila kap koja je prelila čašu, zbog čega je i dao ostavku.

"Ja u Savetu nemam način na koji mogu da se borim za bolji REM. Bio sam spreman da ostanem u manjini, ali ne da načini borbe na koje ja pristajem, da njih nema. Ako REM ne može da sprovede demokratsku proceduru kako da bude demokratska institucija", upitao je on.

Međutim, kako je objasnio, smatra da je njegov trud svakako vredeo.

"Mi smo sad razobličili potpuno taj mehanizam po kojem REM funkcioniše. Sad se vide slaba mesta i zna se gde tačno treba raditi da bi se stvari unapredile i promenile. Sve vreme sam govorio da u stvari od volje i spremnosti članova Saveta da sprovedu takve reforme, zavisi da li će to postići. Bilo je potrebno deset meseci zato što se mi retko sastajemo uživo, da se pojave pravi izazovi na kojima ćemo videti koliki je demokratski kapacitet pojedinih članova Saveta", rekao je Cvejić.

On je dodao da ne može da kaže da postoji direktni uticaj politički ili od medijske kuće na REM, ali može indirektno da se zaključi da odlučivanje nije samostalno.

Podsetimo, Cvejić je na mesto člana REM-a izabran pre deset meseci.

Od 1992. redovni je profesor na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od 2007. godine je redovni profesor na Unesko katedri za menadžment u kulturi pri Univerzitetu umetnosti i direktor istraživanja u istraživačkoj organizaciji SeConS.

On je na predstavljanju Odboru ranije rekao da je radio brojna istraživanja o medijima, razvoju demokratije i institucija, da učestvuje u međunarodnim projektima, a radio je i u nekim vladinim telima kao što su odbori za obrazovanje i za saradnju sa Uneskom.

Judita Popović: Cvejić i ja smo remetilački faktor

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je danas da kod donošenja svih odluka u REM-u postoji utisak da je odluka već doneta na drugom mestu, a da se to onda kroz mišljenje stručne službe samo predstavi članovima koji to treba da potvrde.

"A mi, Slobodan Cvejić i ja, remetilački smo faktor i kvarimo tu nirvanu koju su oni do sada uživali... To je čisto foliranje, kad odluke donosite na osnovu neke odluke koja je već doneta - to nije funkcija nezavisnog regulatornog tela", izjavila je Judita Popović za televiziju N1.

Kako je rekla, dva-tri člana REM-a uglavnom pokreću pitanja koja su od izuzetnog značaja za medijsku sferu i rad tog regulatornog tela, dok ostali članovi ne žele uopšte da se upuste u bilo kakvu raspravu i da vode dijalog koji bi rezultirao nekim benefitima za to telo.

"Mi pokrećemo pitanja koja nikada do sad nisu bila pokretana u REM-u i argumentacija koju mi pružamo samo dokazuje koliko je REM pod određenom kontrolom... Alternativa je da izađemo iz tog tela, ali neće se desiti ništa, kao što se nije desilo ni u parlamentu, imamo parlament koji ni na šta ne liči...", navela je Popović.

Ona je rekla da nema direktnih pritiska na rad članova REM-a, već - očekivanja.

"Nema da vas neko vuče za rukav, ali jasno se oseća očekivanje koje se ima od vas, očekuje se da budete kooperativni, da aminujete, ćutite, a mi se tako ne ponašamo. Pritisak je i to što nas ignorišu, ili što odgovori budu šturi bez ikakvog obrazloženja, i to jeste pritisak jer vam objašnjavaju - šta ćeš ti ovde... Ja smatram da nismo gubitnici jer ne odustajemo", zaključila je Popović.

Zekić: Nije urađeno ništa protiv zakona

Ništa protiv zakona, ništa protiv normalnih i demokratskih principa REM nije uradio čak ni kada je mene izabrao za predsednicu ovog tela, navela je Olivera Zekić za N1, komentarišući ostavku Slobodana Cvejića.

"Nadam se da se iza ovog čina gospodina Cvejića ne kriju politički razlozi, jer bi to bilo i nepristojno, i dovelo bi u pitanje motive i njegovog ulaska u regulatorno telo i svega što je do sada u njemu radio…. Ništa protiv zakona, ništa protiv normalnih i demokratskih principa, REM nije uradio čak ni kada je mene izabrao za predsednicu ovog tela. Prebacivanje o ishitrenosti, o nedostatku priprema samo ukazuju na kontradiktornost izjava o tome da je sve unapred bilo planirano. Da jeste, valjda bi sve bilo zakazano, pa dogovarano, lobirano, pritiskano", navela je u odgovoru N1 Zekić.

Izvor: Insajder, N1