Dačić: Centralnoafrička republika povukla priznanje Kosova; Priština: Nevažno je šta kaže Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Centralnoafrička republika 14. zemlja koje je precizirala stav da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić / Foto: Srđan Ilić

"Obaveštavam javnost da je Centralnoafrička republika 14. zemlja koja je precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo jer je ona na spisku zemalja koji vodi Priština, a u kom se navodi da ih je priznala", rekao je Dačić za RTS.

On je pokazao diplomatsku notu koju je, kako je istakao, dobio sinoć iz ove zemlje i u kojoj se navodi da ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Centralnoafrička republika podržava suverenitet Srbije i vladavinu prava, zalaže se za dijalog sa Prištinom”,rekao je Dačić.

S druge strane savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zumberaj izjavio je da je “vest o povlačenju priznanja Kosova Centralnoafričke republike samo propaganda Srbije”.

„Sasvim je nevažno šta kaže Dačić. Videli smo kako su u prošlosti prošle njegove prevare. U stalnom smo kontaktu sa svim zemljama koje su priznale Kosovo, ali i onima koje će na kraju sasvim sigurno priznati Kosovo. Dačićeva propaganda nema mnogo uticaja na razvoje u međunarodnoj areni“, naveo je Zumberaj, a prenela Gazeta Ekspres.

Inače, i ranije se dešavalo da pojedine zemlje povuku priznanje Kosova. Jedan od slučajeva je i povlačenje priznanja Grenade u novembru prošle godine kada je Priština takođe oštro reagovala tražeći od Evropske unije da osudi ponašanje Srbije.

Oni su tada naveli da povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu.

Do sad su priznanje povukli, kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar i Palau.

 Izvor: Beta