Dačić: Evropskim predstavnicima se ne žuri s dijalogom vlasti i opozicije

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da čeka da se jave evropski predstavnici, da "vidimo šta će biti sa međustranačkim dijalogom (vlasti i opozicije) jer ga praktično nismo ni započeli".

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Samo smo imali prvu aktivnost - video konferenciju. Ja sam rekao da želim da se to što pre nastavi, predložio sam određene termine. Ti termini su trebali da budu već sledeće nedelje, ali oni su mi rekli - 'ne moramo da žurimo, sad mi imamo pripremnu fazu", rekao je Dačić za TV Hepi.

Prema rečim Dačića, "njima pripremna faza podrazumeva da razgovaraju sa poslaničkim grupama, Vladom Srbije i predstavnicima opozicije".

"Njima će verovatno da padne na pamet da, osim toga, malo porazgovaraju o tome ko će kako da nastupa na izborima. Da probaju da ove malo objedine te razjedinjene fragmente Demokratske stranke i tako dalje", rekao je Dačić.

On je naveo da je dobio nekoliko platformi stranaka za dijalog sa vlastima, ali čeka da vidi šta je pristup evropskih parlamentaraca.

Kako je dodao, rekli su da "imaju tu pripremnu fazu pa ćemo onda da sednemo i pričamo o mapi puta", što znači, ocenio je, da se njima, u ovom trenutku, ne žuri puno.

"Ali bilo je bitno da mi kažemo da mi hoćemo. Sad kad mi hoćemo, oni kažu da sačekamo", rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je posle razgovora s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP koji bi trebalo da posreduju u međustranačkom dijalogu pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Dačić je krajem februara naveo da se sastanci sa strankama mogu očekivati tek nakon tog početnog razgovora, precizirajući da se to očekuje u drugoj polovini marta.

Deo opozicije prethodno je predstavio svoje platforme za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima polovinom februara, a neki su svoje platforme već i predali parlamentu. Uprkos tome, nije izvesno koje će sve stranke učestvovati u dijalogu.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, kada je najavljen nawstavak nakon izbora koji su održani u junu prošle godine.

Izvor: Beta, Insajder