Dačić: Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grenade Ivica Dačić i Peter Dejvid saopštili su da je Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi RTS.

Ivica Dačić

Dačić je rekao da je potpisan i zajednički memorandum o saradnji i prijateljstvu dva ministrarstva i dve države i istakao da Srbija želi da razvija odnose sa Grenadom i da očekuje posetu kolege Dejvida Beogradu.

„On mi je zvanično uručio notu Grenade za Srbiju u kojoj se jasno kaže da je Grenada preispitala svoj stav u vezi sa statusom Kosova. I da, imajući u vidu da se vodi dijalog, ta država smatra da ne treba donositi bilo kakve odluke o statusu Kosova pre završetka tog dijaloga i da će ona poštovati reazultate dijaloga, kao i da u tom smislu poništava, odnosno ukida sve ranije donete odluke ili izjave i deklaracije u vezi sa statusom Kosova“, rekao je Dačić.

Kako je rekao, to je još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već veliki rezultat u shvatanju tog problema.

„Shvatanju, da se taj problem može rešiti samo dijalogom i ovo je jedan podsticaj da se dijalogom dođe do rešenja, a ne samo, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena. Vidi se da ta stvar nije rešena i tek će se kasnije videti, kao i prilikom glasanja za Interpol, da je to lažna brojka o tolikom broju država koje priznaju Kosovo. Pošto navodno imaju toliki broj država, onda je za očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti“, poručio je Dačić.

Kako prenosi RTS, Vlada Grenade će čvrsto podržati stav oko koga se Beograd i Priština saglase.

„U međuvremenu Vlada Grenade ukida sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova“, navodi se u noti.

Zemlje za koje je ministar Dačić ranije naveo da su povukle priznanje su i Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Kosovo poziva EU da osudi ponašanje Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova u međuvremenu je odbacilo vest da su države Dominika i Grenada povukle priznanje nezavisnosti Kosova i zatražilo od Evropske unije da osudi ponašanje Srbije koje je, kako se navodi, suprotno obavezi za regionalnu saradnju i volji za punu normalizaciju odnosa dve zemlje.

U saopštenju Ministarstvo je ocenilo kao neprihvatljivo "destruktivno ponašanje i dvostruke standarde" koje Srbija koristi u međunarodnim odnosima prema zemljama, koje su priznale ili nisu priznale nezavisnost Kosova, "koristeći, zloupotrebljavajući i manipulišući sa dijalogom o normalizaciji odnosa između dve države sa prvenstvenim ciljem da izvrši diplomatsku agresiju protiv suvereniteta i međunarodnog ugleda Kosova".

Navodi se da je Kosovo ušlo u dijalog sa "susednom zemljom Srbijom uz posredstvo EU i punu podršku SAD i drugih savezničkih i partnerskih država" uz dobru volju i puno poverenje za poboljšanje odnosa između dve zemlje i dva naroda putem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma koji treba da bude okončan međusobnim priznanjem između dve zemlje i punopravnim članstvom Kosova u OUN.

"Za Republiku Kosovo dijalog uz dobru volju i poverenje je bio i ostaje jedini način rešavanja problema, izgradnju poverenja između dve zemlje i dva naroda, promociju dugoročnog mira, jačanje regionalne stabilnosti i povećanje prosperiteta za sve narode, ali on ne treba da se pretvori u zlonameran instrument, destruktivno sredstvo i metodu manipulacije od strane susedne zemlje zarad nanošenja štete imidžu nove države u međunarodnim odnosima i paralelno sa tim dovođenja u opasnost nacionalnih interesa države i državljana Kosova", navodi se u saopštenju.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova smatra da takvo ponašanje lidera susedne zemlje izgleda ima za cilj da dovede u pitanje pozitivno regionalno raspoloženje, kako bi se dalo prostora geopolitičkim delovanjima koje pokreću suprotna raspoloženja u odnosu na volju regiona za integraciju u EU i NATO, učlanjenje Kosova u INTERPOL i liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova poziva predstavnike EU da, kao posrednici u dijalogu, SAD koje u potpunosti podržavaju (dijalog) i savezničke i partnerske zemlje, odmah reaguju i skrenu pažnju Srbiji protiv takvih ponašanja i delovanja, koja su u potpunoj suprotnosti sa izraženom obavezom za regionalnu saradnju i izraženu volju za punu normalizaciju odnosa između dve zemlje", navodi se u saopštenju.

Inače, i ranije su kosovske institucije osporavale istinitost tvrdnji srpskih zvaničnika da su navedene zemlje povukle priznanje, uz komentar da povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu.

Izvor: RTS, Beta