Dačić: Moram da čujem mišljenje i stranaka koje ne žele prisustvo EP u međustranačkom dijalogu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da o izbornim uslovima mora da čuje i mišljenje stranaka koje ne žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu ako mu prisustvuju predstavnici Evropskog parlamenta (EP).

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Ali ta tema još nije aktuelna jer još nije došlo do zvaničnog poziva. Predložio sam da 1. marta bude ta video konfrencija između mene, kao predsednika Skupštine, i predstavnika EP, na čelu sa Dejvidom Mekalisterom, a nakon toga će tek biti poslati pozivi i zavisno od odgovora videćemo kako ćemo voditi te razgovore", rekao je Daćić za Radio televiziju Srbije.

Na pitanje da li smo blizu početka međustranačkog dijaloga, on je ponovo da je predložio da sve te aktivnosti započnu od 1.marta ali da još nije dobio zvanični odgovor od EP da li im taj termin odgovara, nakon čega bi bili organizovani razgovori "na terenu" - ovde u Srbiji.

On je naveo da moraju da se usaglase "tehnički detalji" međustranačkog dijaloga, a to znači forma dijaloga, koje će stranke učestvovati, koje će dobiti poziv, teme i dinamika.

Dačić je pre nedelju dana sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom načelno dogovio da se međustranački dijalog nastavi u martu i da Skupština ima "centralnu ulogu".

Dodao je da će se u dijalog ponovo uključiti, kao predstavnici Evropskog parlamenta, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, koji su ga i započeli u vreme prethodnog saziva skupštine, i da će oni tada biti u Beogradu i "raditi na terenu" dok će Tanja Fojon i Vladimir Bilčik takođe ostati deo dijaloga jer se nalaze na funkcijama koje su povezane sa Srbijom, ali da će zbog pandemije učestovovati "na daljinu".

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je ranije da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Da li će i na koji način u dijalogu učestvovati predstavnici opozicije, koji su dosad u više navrata pokušali da se dogovore oko jedinstvene platforme još nije poznato. Svoje predlog iznele su Dveri i deo opozicije koji je bojkovotao prethodne izbore.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta, Insajder