Dačić nakon razgovora s Mekalisterom: Nastavak međustranačkog dijaloga u martu

Predsednik Skupštine Sbije Ivica Dačić saopštio je da je jutros razgovarao sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i da je načelno dogovoredno da se međustranački dijalog nastavi u martu i da u narednih desetak dana treba da se odrede "tehnički" detalji, forma i teme.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Ja sam predložio 1. mart kao početak dijaloga, ne znam da li će odgovarati svima", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je rekao da će se u dijalog ponovo uključiti, kao predstavnici Evropskog parlamenta, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, koji su ga i započeli u vreme prethodnog saziva skupštine, i da će oni tada biti u Beogradu i "raditi na terenu".

"Tanja Fojon i Vladimir Bilčik će ostati deo dijaloga jer se nalaze na funkcijama koje su takođe povezane sa Srbijom", rekao je Dačić, navodeći da će oni učestovovati "na daljinu" u dijalogu, zbog pandemije.

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je ranije da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju.

Dačić je rekao da je imao dug razgovor sa Mekalisterom i da su se saglasili da Skupština ima "centralnu ulogu" u dijalogu.

Na pitanje ko će biti pozvan od stranaka da učestvuje u dijalogu on je odgovorio:"Nema selekcije, što se nas tiče".

On je podsetio da neke stranke ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika, pa ako se to zaista i desi, moraće da bude i druga platforma za razgovor sa njima.

Mekalister: Interes građana mora imati prednost nad stranačkom borbom

"Evropski parlament je spreman da počne drugu fazu međupartijskog dijaloga sa Narodnom skupštinom Srbije koji smo započeli u oktobru 2019. godine", izjavio je David Mekalister, predsedavajući Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta nakon telefonskog razgovora sa predsednikom parlamenta Srbije Ivicom Dačićem, ocenjujući da je diskusija bila bio "veoma dobra", prenosi N1

On je naveo  da su poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova za naredne parlamentarne izbore su presudni za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropsku perspektivu zemlje, naveo je Mekalister.

On je naveo da bi „vlast u Srbiji, donosioci odluka i politički akteri trebalo da koriste međustranački dijalog kao konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima u vezi sa izbornim procesom, u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija“.

„Interes građana i izgledi za demokratiju u Srbije moraju da imaju prednost nad stranačkom borbom. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog svoje direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU“, upozorio je predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta David Mekalister.

Ko će učestvovati u dijalogu nije još obelodanjeno, a nije poznato ni da li će i na koji način učestvovati predstavnici opozicije, koji su dosad u više navrata pokušali da se dogovore oko jedinstvene platforme. Svoje predlog iznele su Dveri i  deo opozicije koji je bojkovotao prethodne izbore.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta, N1, Insajder