Dačić nakon razgovora s Mekalisterom: Poziv strankama da se jave za međustranački dijalog i kandiduju svoje platforme i predstavnike

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Video-sastanak predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu Foto: Betaphoto/Milan Obradović

Dačić je, posle video konferencije s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti još nekoliko pripremnih sastanaka na kojima će biti utvrđeni spiskovi učesnika i tema, nakon čega će početi i, kako je rekao, druga runda dijaloga sa predstavnicima partija.

On je pozvao i one stranke koje su izjavile da ne žele da budu deo tog dijaloga ako u njemu učestvuju predstavnici EP, da se i one obrate Skupštini Srbije.

Na današnjoj video konferenciji su, kako je precizirao, osim njega i Mekalistera učestvovali i poslanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn.

Predsednik Skupštine Srbije je nakon konferencije izjavio da je sastanak bio konstruktivan, a da je predstavnicima EP rekao da „ovo nije početak od nule“.

„Izneo sam i opredeljenost vlasti u Srbiji da želimo da se međustranački dijalog odvija uspešno. I predstavnici EP su govorili dosta konstruktivno i na neki način je ovo bila neka početna aktivnost druge faze međustranačkog dijaloga“, kazao je Dačić.

Mekalister, Bilčik i Fajon su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Srbije naveli da je proces međustranačkog dijaloga posredstvom Evropskog parlamenta u najboljem interesu Srbije i da je važan element u nastojanjima zemlje da dodatno ojača demokratiju i poveća poverenje građana u institucije i izborni proces.

"Imali smo konstruktivan sastanak sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, koji sa nama posreduje u procesu, i dogovorili smo se o narednim koracima koji će podržati konsenzus i izgradnju poverenja širom političkog spektra u Srbiji", navodi se u zajedničkoj izjavi povodom početka druge faze dijaloga.

Uloga Evropskog parlamenta, naveli su, nije da ponudi gotova rešenja već da potpomogne dijalog u kom bi političke partije došle do dogovora o relevantnim pitanjima i temama od obostranog interesa.

Tokom druge faze procesa međustranačkog dijaloga, tim za posredovanje će obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga.

Tim će predložiti Narodnoj skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija.

Dačić je krajem februara, najvljujući današnju video-konfereniju sa Mekalisterom i evropskim posrednicima, naveo da se sastanci sa strankama mogu očekivati tek nakon tog početnog razgovora, precizirajući da se to očekuje u drugoj polovini marta.

Deo opozicije prethodno je predstavio svoje platforme za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima polovinom februara.

To su dosad učinili predstavnici stranaka okupljenih oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokratske stranke (DS), a svoj predlog dali su i predstavnici 12 opozicionih stranaka i pokreta - Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret "Jedan od pet miliona", Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija i Zelena stranka.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta, Insajder