Dačić: Ne zna se kad će početi pregovori sa opozicionim strankama, ima desetak platformi

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je spreman za nastavak dijaloga sa opozicijom, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, ali da za sada nema podatak kada će dijalog početi.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, je za televiziju Pink izjavio da je početkom marta pozvao političke stranke iz opozicije, da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Narodne skupštine između 15. i 18. marta, ali da je od njih dobio negativan odgovor zato što je to bilo „previše brzo“.

„Nisam oduševljen da vodim dijalog svaki dan sa različitim likovima sa političke scene koji ne mogu da se dogovore ni između sebe. Ima desetak platformi (za pregovore), ima stranaka koje žele dijalog sa vlasti ali bez učešća stranaca“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, dijalog vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EU o poboljšanju izbornih uslova počeo je u vreme kada je predsednica Narodne skupštine bila Maja Gojković, a njegova druga faza je trebalo da se nastavi nakon parlamentarnih izbora koji su održani juna prošle godine.

Dačić je dodao da predstavnici Evropskog parlamenta treba „prvo da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama u parlamentu“, ali da za sada još treba da se vidi „kada će biti taj nastavak dijaloga“.

Grupa proevropskih partija i pokreta u Srbiji pre nekoliko dana je uputila pismo predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) u međupartijskom dijalogu, u kojem je optužila vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS) da podriva šanse za uspeh tih pregovora.

U pismu posrednicima iz EP u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije, Vladimiru Bilčiku, Tanji Fajon, Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu, kao i predsedniku Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidu Mekalisteru, šest stranaka i pokreta je navelo da SNS nizom poteza želi da smanji eventualne pozitivne efekte pregovora i izrazilo „ozbiljnu zabrinutost zbog iskrenosti i posvećenosti“ vlasti.

Međustranački dijalog formalno je ponovo nastavljen 1. marta onlajn konferencijom predsednika Skupštine Ivice Dačića sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP, nakon kojeg je pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Dačić je potom izjavio da se evropskim predstavnicima ne žuri s dijalogom i da su pripremnoj fazi koja podrazumeva da razgovaraju sa poslaničkim grupama, Vladom Srbije i predstavnicima opozicije.

On je istakao i da mora da čuje i mišljenje stranaka koje ne žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu ako mu prisustvuju predstavnici Evropskog parlamenta (EP).

Izvor: Beta, Insajder