Dačić: Nisam dobio platformu za dijalog od SSP-a i Narodne stranke

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije dobio platformu za međustranački dijalog o izbornim uslovima od delova opozicije koji su okupljeni oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Narodne stranke. Dačić je ocenio da su oni te dokumente verovatno uputili Evropskom parlamentu u nadi da će ih EP izneti kao svoj zahtev vlastima.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Na takav način se sigurno neće voditi dijalog. Zato kažem da treba da budemo racionalni, da predlozi budu održivi - da postoji neki racionalni razlog da se uzmu u razmatranje, a ne da ima nekih predloga kojih nema nigde u svetu i da sada neko pritiskom utiče na vlast da ih prihvati. Tako sigurno razgovore nećemo voditi", kazao je Dačić u intervjuu za Al Džazira Balkans.

Dačić je podsetio da su u toku "jedan na jedan" sastanci predstavnika EP, koji će posredovati u dijalogu", sa strankama koje će učestvovati u razgovorima i dodao da 7. maja očekuje da se evroparlamentarci sastanu s njim.

"S naše strane postoji dobra volja da na najboolji mogući način organizujemo dijalog, a sigurno da je potrebna i dobra volja učesnika. Odnosno, potrebno je eliminisati neka očekivanja da EP vodi glavnu reč", istakao je on.

Najavio je da će u narednih 10 dana održati sastanak sa delom opozicije koji želi učestvuje u dijalogu bez posredovanja EP.

Govoreći o postupku promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, Dačić je rekao da se Skupština nalazi u situaciji da Evropska unija smatra da je neophodno odmah sprovesti te promene, dok određena strukovna udruženja i opozicija imaju primedbe.

"Oni (opozicija) smatraju da nikakve premene Ustava ne treba da se donesu i protiv su onoga što smatra EU. Promena Ustava odnosi se na to kako se biraju sudije i tužioci - da Skupština više ne bira nego da ih biraju predstavnici sudske vlasti", rekao je Dačić.

Ocenio je da su zlonamerne primedbe opozicije da će kroz taj proces biti promenjena preambula Ustava koja se tiče neotuđivosti Kosova i Metohije i naglasio da je u tom procesu moguće doneti samo predloženu promenu - u oblasti pravosuđa.

Dačić je dodao da je Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja odlučio da pre usvajanja eventualne odluke o promeni Ustava još jednom "posluša i raspravi" sa svim zainteresovanim stranama - evropskim institucijama, strukovnim udruženjima i predstavnicima pravsuđa - da li je sve kako treba.

Komentarišući obračune vladajućih poslanika na sednicama Skupštine Srbije sa vanparlamentarnom opozicijom, Dačić je rekao da poslanici ne snose odogovornost za to što je deo opozicije bojkotovao izbore i tako sebe isključio iz parlamenta.

Dačić je naglasio da je veoma teško sugerisati poslanicima šta da govore jer po Ustavu Srbije imaju pravo šta hoće, ali je dodao da se nastoji da se primenjuje Kodeks ponašanja poslanika.

"Naravno, predsedavajući može da ih opomene. Može da izriče određene mere i sigurno je da će biti potreban jedan period prilagođavanja na uslove novog Kodeksa", istakao je Dačić.

Izvor: Beta