Dačić o zahtevu zemalja Kvinte: Ispada da je Priština imala pravo da uvede takse, jer mi vodimo kampanju za povlačenje priznanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je previše dato na važnosti saopštenju zemalja Kvinte, koje su juče pozvale Prištinu da ukine takse, Beograd da prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova, te da se vrate za pregovarački sto. Dačić je naveo da sastanci predstavnika država Kvinte nisu na visokom nivou, kao i da se stvara lažna ravnoteža tim saopštenjem.

Ivica Dačić

Srpski šef diplomatije je naveo da poziv zemalja Kvinte Beogradu da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova znači da je to istina i da boli.

“Pričali su da povlačenja priznanja nisu istina. Odjednom, postade uslov da Priština ukine takse, a da Srbija prekine tu kampanju za povlačenje nezavisnost. Znači da boli, znači da je istina", rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je naveo da po tom saopštenju ispada da kosovska strana ima pravo da uvede takse, jer Srbija vodi kampanju povlačenja priznanja Kosova.

“A što su onda takse prema Bosni i Hercegovini, da li ona vodi kampanju protiv priznanja”, upitao je Dačić.

Srpski ministar spoljnih poslova je izjavio da je cilj Srbije da broj priznanja Kosova bude ispod polovine članica Ujedinjenih nacija, kao i da se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema za glasanje o članstvu Kosova u Interpol u oktobru u Čileu.

“Mi moramo da se pripremamo da oni ne uđu u te međunarodne organizacije”, rekao je Dačić.

Vlade zemalja Kvinte pozvale su juče Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma "neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija".

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine “dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju”.

“Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila ambasada SAD u Beogradu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je komentarišući iznet zahtev država Kvinte, rekao da je on "primljen k znanju", ali da će nastaviti da vodi i spoljnu i unutrašnju politiku pre svega u skladu sa svojim interesima i interesima naroda na Kosovu.

Reagujući na zahtev zemalja Kvinte za ukidanje taksi, Vlada Kosova je saopštila da Kosovo nikada nije ometalo dijalog Kosova i Srbije, kao i da su “uvek su bili spremni da sednu za sto za postizanje finalnog sporazuma koji je pravno obavezujući u postojećim granicama i koji vodi ka obostranom priznanju”.