Dačić: Razgraničenje - zvanični predlog Srbije za rešavanje problema Kosova

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zvanični predlog Srbije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova u dijalogu - „razgraničenje“. Reagujući na ovu izjavu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je on o tome govorio još pre godinu dana.

Ivica Dačić

Dačić je na pitanje novinara da li je zvanična pozicija Beograda za rešavanje kosovskog pitanja razgovor o razgraničenju odgovorio: "Da na takav način rešimo naš problem, to je naša zvanična ponuda".

On je novinarima posle skupa „Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana“ u Beogradu rekao da će se, "ukoliko ova ideja ikada bude na stolu", o njoj izjasniti dve strane.

Prema njegovim rečima, pitanje gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to pitanje, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine, te da eventualna linija razgraničenja još nije napisana, niti utvrđena.

Dačić je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način da se dođe do kompromisa, ali da se ta ideja nije razradila u dijalogu.

"Kad je on počeo da priča o tome, o razgraničenju, da uopšte želimo tako nešto, svi su skočili i napali ga. Do sada su postojale samo dve opcije: ili je Kosovo pokrajina, ili je nezavisno, ni o čemu drugom se nije govorilo”, rekao je Dačić.

Reagujući na tu izjavu, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da on o razgraničenju kao predlogu govorio još pre godinu dana.

"Sad ste me vi spopali sa tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu, da komentarišem ono što sam sam rekao pre godinu dana, objašnjavao sam to bezbroj puta", rekao je Vučić na pitanje novinara.

Vučić je predstavio  sredinom prošle godine ideju o razgraničenju s Kosovom, ali je ostalo nepoznato šta razgraničenje konkretno znači. Predsednik je umesto objašnjenja ranije poručio da “ne želi da otvara karte pred pregovore”.

“Oni koji govore protiv ideje o razgraničenju ne znaju šta znači taj pojam, a i politički ne razumeju da se zalažu za razgraničenje već dugo godina, ali ono koje je loše i negativno za Srbe, koji bi ostali da ne dobiju ništa", rekao je Vučić.

Nekoliko meseci kasnije Vučić je rekao da u ovome nije uspeo “jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji“ ne precizirajući na koji je način utvrđena volja građana.

Izvopr: Radio Slobodna Evropa, RTS