Dačić s Fabricijem: Nakon usvajanja budžeta razgovor s Mekalisterom o međustranačkom dijalogu

Evropska unija pridaje veliku važnost nastavku međustaranačkog dijaloga, naveo je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici tokom razgovora s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, saopšteno je iz parlamenta.  Dačić je najavio da će nakon usvajanja budžeta ovom pitanju biti posvećena posebna pažanja i da će uskoro inicirati razgovor sa Dejvidom Mekalisterom, predsedavajćim Кomiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, kako bi razmenili mišljenja o međustranačkom dijalogu, temama koje bi on obuhvatio, učesnicima, vremenskom okviru i drugom, saopšteno je.

Sem Fabrici i Ivica Dačić Foto: Skupština Srbije

Fabrici je pozitivno ocenio Dačićevu inicijativu da se Izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije razmatra u Narodnoj skupštini i izrazio spremnost EU da pruži svu pomoć i podšku za dalje unapređenje efikasnosti rada parlamenta.

Kako se navodi u saopštenju, Fabrici je podvukao i važnost uključivanja organizacija civilnog društva u legislativni proces.

Dačić je, kako je saopšteno, upoznao sagovornika sa trenutnim aktivnostima i prioritetima rada Narodne skupštine u predstojećem period i informisao sagovornika da je Skupština već unela niz promena u svom radu  koje su u skladu sa preporukama iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Dačić je ranije, odgovarajući na pitanje poslanika, rekao da će međustranački dijalog biti nastavljen sledeće godine kada se budu stekli uslovi za to.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se prošle godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo i  potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta. Među zaključcima su i oni da izbori budu održani što je kasnije moguće, ali i da budu uspostavljenja pravila za izveštavanje javog servisa tokom izborne kampanje.

Iako je najavljeno da će dijalog biti nastavljen, a na tome su insistirali i evroposlanici, do danas nije došlo do nove runde, a nisu poznata ni pravila po kome bi se on odvijao. Izvesno je samo da, kako je to najavila nova ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, to nije u nadležnosti ovog ministarstva već Skupštine i Evropskog parlamenta.

Izvor: Insajder