Dačić: Sledeći korak Srbije u vezi s Kosovom – da čekamo (VIDEO)

Ministar spoljnh poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da su dva najvažnija prioriteta spoljne politike Srbije u 2019. očuvanje interesa na Kosovu i pristupanje Evropskoj uniji. "Nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i opredeljenosti za kompromis kako bismo pronašli sveobuhvatno, dugotrajno i stabilno rešenje“, rekao je Dačić. Na pitanje šte je sledeći korak Srbije, Dačić kaže da je „sledeći korak da čekamo šta će se desiti, da li će dijalog biti otkočen".

Ivica Dačić

Veliki deo govora na prijemu povodom Nove godine po julijanskom kalendaru, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posvetio je Kosovu. Uz zahvalnost zemljama koje su povukle priznanje, Dačić je naveo da diplomatska aktivnost Srbije na tom polju ne ugrožava dijalog.

"Mi jesmo za dogovor s Prištinom, ali na svaki njihov jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovaćemo snažno na zaštiti naših interesa. Kao što biste i vi to radili", rekao je šef srpske diplomatije pred predstavnicima diplomatskog kora.

Na pitanje novinara Insajdera šta je pozicija Srbije i koji su sledeći koraci, Dačić je bio neodređen.

„Sledeći koraci Srbije su da čekamo da vidimo šta će se desti, da li će se dijalog otkočiti“, rekao je Dačić.

Na institiranje da pojasni šta znači da je prvi korak Srbije da čeka, Dačić kaže da „da bi se dijalog nastavio takse koje je Priština uvela moraju biti ukinute“.

Ministar spoljnih poslova nije želeo da kaže da li su razgraničenje i podela i dalje na stolu.

„Mi pričamo sada o nečemu o čemu je moguće razgovarati ako se dijalog nastavi. Da bi se dijalog nastavio mora da dođe do ukidanja taksi, to kažu svi od SAD do Evropske unije“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

Moraju se zaštiti svedoci pred sudom za OVK, čekamo optužnice

U vezi sa prvim saslušanjima pred specijalnim sudom za zločine OVK, Dačić navodi da je to tek početak i da Srbija očekuje da onaj ko je počinio zločine odgovara, ali navodi i da smatra da se sa tim dosta kasni

„Očekujemo da neko ko je počinio zločine odgovara. Da bi se do toga došlo moraju se zaštiti svedoci jer je ranije bilo takvih slučajeva da na karju nismo imali žive svadoke. Ovo je samo početak očekujemo i optužnice“, kaže Dačić

Pred predstavnicima diplomatskog kora i medija ministar spoljnih poslova Srbije Ivoica Dačić naveo je i da će Srbija nastaviti s reformama na evropskom putu uprkos negativnim trendovima u samoj Evropskoj uniji. On je naveo i da saradnja s NATO u Partnerstvu za mir ne utiče na vojnu neutralnost Srbije.

"NATO misija Kfor ima poseban značaj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Nažalost, bezbednosna situacija u Pokrajini zahteva nesmanjeno prisustvo Kfora i drago nam je što i brojne članice NATO prepoznaju ovaj problem", rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija izuzetno ceni garancije NATO-a da snage bezbednosti kosovskih Albanaca naoružane dugim cevima, „kako god se te snage zovu ili se budu zvale, nemaju pristup severu KiM bez saglanosti KFOR-a i predstavnika lokalnih srpskih zajednica".

„Voleo bih da nam dođu i predsednici SAD, Francuske i premijerka Velike Britanije“

Ministar spoljnih poslova smatra da Srbija neće imati problem u odnosima sa EU zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina kao ni zbog, kako kaže, spektakularnog dočeka koji će biti organizovan. Dačić je podsetio da ruski predsednik bio u posetama i u zemljama članicama EU.

„Ja bih veoma voleo kada bi predsednik SAD, premijer Britanije, predsednik Francuske… češće dolazili“, naveo je Dačić.

Na pitanje da li bi i njima bio organizovan doček, Dačić odgovara potvrdno, ali „možda ne ovako spektakularan u smislu broja ljudi koji bi ih dočekali.

„Znate, poslednji američki predsednik u poseti Jugoslaviji je bio (Džimi) Karter, poslednji britanski premijer Maragaret Tačer. Prema tome, neka dolaze“, rekao je Dačić.

On nije mogao da kaže da li će tokom postete predsednika Rusije tema razgovora biti Rusko-srpski humanitarni centar za čije je zaposlene koji je svojevremeno tražen diplomatski status. Posetu, kako je rekao Dačić, ne priprema on, već kabinet Predsednika Srbije.