Dačić: U izveštaj EP ubačeno sve čega se neko setio

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u izveštaju Evropskog parlamenta nije realno sagledano stanje u Srbiji. On je istakao da  izveštaj nije obavezujući, ali da će da skupštinski Odbor za evropske integracije razmotriti i analizirati šta je sve sadržano u tom dokumentu.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

Dačić je juče tražio od predsednice Odbora za evropske integracije Elvire Kovač da ovo skupštinsko telo razmotri Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, koji je juče usvojen, i da poslanicima “podnese predlog o tome”.

Dačić je za TV K1 rekao da poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP) nije bila ''oduševljena'' tekstom izveštaja i da je tražila da se uravnoteži, odnosno, da se napravi selekcija šta je važno da uđe u taj dokument, a šta nije.

''Taj izveštaj je promenjen u odnosu na početni, različitim amandmanima ubačeno je sve čega se neko setio'', rekao je Dačić.

Dodao je da se u izveštaju, između ostalog, izražava zabrinutost zbog stanja životne sredine u Boru, Smederevu i Kolubari gde posluju kineske kompanije, a da evroparlamentarci nisu zabrinuti za stanje životne sredine u Beogradu ili Čačku, ali jesu tamo gde su Kinezi.

''Nije intencija zaštita životne sredine nego negativan uticaj Kine, sve je političko motivisano što može da bude razumljivo imajući u vidu globalne geopolitičke odnose. Zato ne mogu da kažem da je to realno sagledavanje stanja u Srbiji, ali jeste realno sagledavanje stanja unutar EP'', rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine je rekao da je u izveštaju iznet niz političkih ocena koje mogu da budu ''problematične''.

''Zašto nisu naveli da se istraži pitanje računa na Mauricijusu, otkud da to nije interesantno za EP'', rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima Srbija ne beži od kritika koje su dobronamerne, konkrente i na kojima se može raditi, ali su neke druge, kako kaže, paušalne.

Na pitanje da prokomentariše što je na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon predstavljanja izveštaja rečeno da je pandemija doprinela da se uticaj Kine i Rusije poveća na Zapadnom Balkanu, Dačić je rekao da takve izjave nisu nove i da je to pritisak Brisela.

Izvor: FoNet, Insajder