Dan zaštite podataka o ličnosti i porazna statistika: Bez epiloga gotovo sve krivične prijave Poverenika

Međunarodni Dan zaštite podataka o ličnosti Srbija dočekuje s poraznom statistikom – od 40 krivičnih prijava koje je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo zbog sumnje da su službena lica unutar institucija zloupotrebile lične podatke, gotovo nijedna nema epilog. Većina ih je zastarela, pa i ona koju je Poverenik podneo zbog objavljivanja fotografije specijalnog tužioca Saše Ivanovića koju je mogao da ima samo MUP.

Lični podaci

„Lepo je rekao jedan od mojih kolega nedavno, ako je zastareo postupak u slučaju zloupotrebe ličnih podataka specijalnog tužioca za organizovani kriminal, čemu da se nadaju ostali?“, kaže za Insajder Zlatko Petrović iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako ocenjuje, krivično - pravna zaštita ličnih podataka u Srbiji suštinski nije efektivna i to pre svega zbog pasivnosti tužilaštva.

„Zaštita privatnosti u Srbiji je potcenjena, odnosno vrlo nisko na lestvici prioriteta za procesuiranje nadležnih institucija“, dodaje Petrović.

U prilog ovoj tvrdnji govore brojni postupci za zloupotrebe ličnih podataka koji već godinama stoje u mestu.

Jedan od poslednjih slučajeva koji je uznemirio javnost je i slučaj objavljivanja iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića za otmicu maloletne M. K.

Početkom prošle godine, nakon sprovedene kontrole, Poverenik je u ovom slučaju podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je neko od službenih lica -  tužilac, policajac ili advokat po službenoj dužnosti, dostavio informaciju neovlašćenim licima čime je prekršio krivični zakonik.

Prijava je prvo šetala od Osnovnog tužilaštva u Nišu, preko Republičkog pa do Prvog tužilaštva u Beogradu, koje sada sprovodi postupak.

U ovom tužilaštvu za Insajder navode da se još proveravaju navodi iz krivične prijave, te da istraga nije pokrenuta.

Poverenik: Dobili smo odobrenje za da primimo još ljudi

Kancelarija Poverenika dobila je saglasnost Administrativnog odbora Skupštine Srbije da broj zaposlenih poveća za 23, rekao je za N1 Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

On je na svečanosti kojom je u Srbiji obeležen Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti pojasnio da je reč o procesu popunjavanja radnih mesta po sistematizaciji koja je proširena i odobrena prošle godine, neposredno pred uvođenje vanrednog stanja.

Poverenik se osvrnuo i na prinudne mere u vidu novčane kazne koje služba na čijem je čelu izriče organima vlasti za neizvršenje rešenja navodeći da trenutno zakonsko rešenje ne omogućava izvršenje kazni za one koji krše zakon.

Budući da je to, kako kaže, ostalo samo mrtvo slovo na papiru, služba Poverenika predložila je da se vrati zakonsko rešenje kojim bi kazne ponovo bile izricane u nominalnom iznosu.

“Za određene prekršaje kao što je nepostupanje po zakonu i apsolutno ignorisanje tražioca informacija, kada organ vlasti 15 dana ništa ne uradi, predložili smo da se propiše kazna u fiksnom iznosu, za koju bi Poverenik izdavao prekršajni nalog“, objasnio je Marinović.

Ali nije samo tiraž razlog za nezakonito objavljivanje ličnih podataka, već to neretko može biti i politički obračun.

Takav je slučaj s kraja 2015. iz perioda sukoba dva tabloida. Tada je, suprotno svim kodeksima i zakonima, urednik Informera Dragan J. Vučićević objavio na televiziji Pink podatke iz zdravstvenog kartona nekadašnjeg direktora Kurira Aleksandra Kornica iz psihijatrijske ustanove Laza Lazarević.

Ove podatke je zatim u studiju iste televizije komentarisao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodajući da je Kornic ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju.

I ovaj postupak vodi Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je do sada uspelo samo da utvrdi da je lične podatke o Kornicu medijima dostavljao neko iz MUP-a. U odgovoru Insajderu navode i da je tužilaštvo povodom ove krivične prijave podnelo više zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja Upravi kriminalističke policije, kao i Sektoru unutrašnje kontrole – odeljenju za krivične istrage.

“Policijskim službenicima naloženo je da preduzmu sve operativne radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja identiteta NN lica koja su saopštila podatke o ličnosti”, navodi Tužilaštvo i dodaje da je u toku operativni rad policijskih službenika, nakon čega će biti doneti odluka o krivičnoj prijavi.

Prethodno je, na pitanje novinara Insajdera da li činjenica da je informacija o zdravstvenom kartonu bivšeg direktora Kurira procurela iz MUP-a ukazuje na to da je to bila politička odluka doneta na najvišem nivou, tadašnji ministar policije Nebojšta Stefanović tvrdio da on sa umešanošću nekog iz MUP-a nije upoznat.

Iz baze MUP-a, kako je utvrdio Poverenik, u medije je procurela i fotografija specijalnog tužioca Saše Ivanovića 2014. godine.

Ministarstvo pravde: Podaci građana zaštićeni

Ministarstvo pravde danas je, povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, saopštilo da su lični podaci građana Srbije zaštićeni na isti način kao u državama Evropske unije (EU).

Kako je navedeno, to je postignuto zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, čija je primena počela u avgustu 2019. godine.

Kako dodaju, samo donošenje Zakona ne predstavlja kraj aktivnostima u toj značajnoj oblasti, jer pre svega postoji potreba da se najšira javnost upozna sa zakonskim rešenjima i da se podigne opšta svest o značaju zaštite ličnih podata.

Prvo se pojavila u jednom dnevnom listu, zatim na jednom internet portalu i na jednoj televiziji. Fotografija se 2015. godine pojavila i na portalu „Antidot“, koji je te godine i osnovan, a u kome su mediji pisali kao o portalu koji u tekstovima brani Darka Šarića i napada Tužilaštvo za organizovani kriminal. Ivanić je bio tužilac i u postupku koji se u to vreme još vodio protiv Stanka Subotića.

U postupku je utvrđeno da je u to vreme, bilo šest pregleda baze ličnih podataka Saše Ivanića, a nakon kontrole, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu. Ona je međutim, kako je Insajderu rečeno u Kancelariji Poverenika, nedavno zastarela.

Činjenica da sankcija za neovlašćeno korišćenje ličnih podataka nema može da govori samo jedno – da je u političkoj borbi ili onoj za tiraž - sve dozvoljeno.

Izvor: Insajder