Danas: Još nije utvrđen uzrok požara u TRZ Medna, naređeno dodatno veštačenje

Još nije "decidno utvrđen" uzrok požara u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) "Medna" u Kragujevcu 28. februara, rečeno je listu Danas u Višem javnom tužilaštvu (VJT). Zbog toga je tužilaštvo naredilo dodatno veštačenje, "s ciljem preciznog utvrđivanja uzroka požara i odgovornosti za njegov nastanak, razvoj i lokalizovanje".

Požar u TRZ "Medna"

Danas je tražio odgovor od Tužilaštva da li sedam meseci nakon požara u "Medni", ima zvaničnih informacija o uzrocima i okolnostima februarske eksplozije, u kojoj su stradala četvorica zaposlenih u toj specijalizovanoj ustanovi za demontažu, remont i uništavanje, ali i proizvodnju municije i eksplozivnih sredstava.

Veštačenjem Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra (NKTC) MUP-a Srbije utvrđeno je da je požar u TRZ "Medna" započet u objektu u kome su bili imitatori rada motora aviona koji letilice štite od ispaljenih raketa, prenosi Danas.

Razvojem požara, dejstvom toplote i produkata sagorevanja od požara došlo je do naknadnih eksplozija uskladištenih formacijskih sredstava, navodi se odgovoru VJT.

Dodatnim veštačenjem treba da bude utvrđeno i da li su u TRZ "Medna" ispoštovane mere i postupci o zaštiti od požara i da li je postupano u skladu sa uputstvima za rad skladišta ubojnih sredstava. Naknadnim veštačenjem, koje je povereno stalnom sudskom veštaku za uzroke požara, eksplozija i havarija, biće utvrđeno i da li je poštovan tehnološki postupak rada, odnosno da li su preduzete preventivne, ograničavajuće i specijalne mere za pirotehničku bezbednost.

Istovremeno je, kažu u Tužilaštvu, od nadležne komisije Ministarstva odbrane zatražen izvešaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru u TRZ "Medna".

Uzroke požara i eksplozije u "Medni" utvrđivali su i Vojna policija i odgovarajuća komisija Ministarstva odbrane, koja je formirana prema nalogu tadašnjeg ministra odbrane Zorana Đorđevića, i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ-a.

Nalazi komisije i Inspektorata odbrane nisu saopšteni javnosti, pošto je ministar Đorđević rekao da o tome ne može da govori bez saglasnosti nadležnog tužilaštva. Izveštaj komisije će, na zahtev Višeg javnog tužilaštva, uskoro biti dostavljen tom tužilaštvu.

U eksploziji u TRZ "Medna" poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i pirotehničari Dejan Kovačević i Željko Nikolić. Tokom gašenja požara povređeno je 30 pripadnika MUP-a i Vojske.

Izvor: Danas