Danas nastavak Briselskog dijaloga: Vučić sa Mogerini, o drugim sastancima će odlučiti

Dugo najavljivani dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem zakazan za danas nije izvestan, ali je za sada najavljeno da će, kako je rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, sigurno razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a da će o drugim sastancima odlučiti u Briselu.

Aleksandar Vučić

Mediji su juče preneli informaciju da je, ukoliko vlasti iz Prištine spreče da predsednik Vučić poseti Gazivode, u vreme najavljenog odlaska na Kosovo 8. i 9. septembra, moguće otkazivanje i celog programa posete Kosovu. Sam Vučić je, na pitanje novinara, sinoć rekao da će o tom pitanju govoriti danas.

S tim u vezi, RTS prenosi da je Vučić "naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo", a da će odluku o poseti doneti večeras.

Dačić je izjavio da bezbednosna situacija kada je reč o poseti predsednika Vučića Kosovu "nije idealna". On je rekao da se Vučić ne boji da ide na Kosovo i razgovara sa srpskim narodom.

"Vučić na Kosovo ide da bi uticao na to da se postigene mirovni sporazum. Ide da se utvrdi stabilnost i mir u regionu, a suočen je sa opstrukcijom posete i otvorenim pretnjama", rekao je Dačić.

On je dodao da "svi znaju da je to veoma važna poseta" i da se ona u celom svetu ocenjuje kao ključna.

Vučić je ipak u Briselu gde je za danas najavljen nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Poslednjih dana se sve češće govori o konačnom sporazumu. Do njega, sada je izvesno, neće doći na ovom sastanku. Predsednik Kosova Hašim Tači u Brisel dolazi u jeku krize koja je u Prištini nastala nakon njegovog predloga o korekciji granica. S druge strane predsednik Srbije izjavljivao je da je njegov stav razgraničenje sa Albancima, ne navodeći tačno šta bi to značilo.  Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je uoči sastanka rekla je da veruje da postoji realna šansa da pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine bude postignut narednih meseci.

Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini, rekla je kratko da se nastavlja rad na celovitoj, sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i sporazuma i u tom smislu planiran je sastanak dva predsednika u Briselu. Ona nije želela da iznosi nikakve detalje tog plana.

"Vi znate da je druga faza dijaloga počela pre godinu dana, da je dijalog na nivou predsednika intenziviran prošlih nedelja i meseci i da se tim intenzitetom nastavlja", rekla je Kocijančič.  

Srbija će razgovarati o svim važnim temama

Ranije je kancelarija Hašima Tačija najavila je da će se na sastanku u Briselu razgovarati o modalitetima za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarisao izjave iz Prištine uoči sastanka, ocenom da predstavnici Prištine neće da razgovaraju ni o jednom pitanju od suštinskog značaja.

"Vidim da albanski zvaničnici sa Kosova i Metohije neće da razgovaraju ni o Zajednici srpskih opština, ni o Severu, ni o Gazivodama... Izgleda da ne žele da govore ni o čemu od suštinskog značaja", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako vidi najnovije izjave Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja o tome šta za njih nije predmet razgovora.

Srbija, naveo je,  nema vremena za gubljenje i želi da razgovara o svim temama koje su važne za Srbe i Albance.

Tači ambasadorima: Trebalo bi iskoristiti ovaj momenat u korist konačnog sporazuma

Predsednik Kosova Hašim Tači je u razgovoru sa ambasadorima na konferenciji u Prištini, uoči odlaska u Brisel, ocenio da je stvoren novi međunarodni momenat u korist konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Treba da iskoristimo ovaj momenat i da zaključimo poglavlje rata između Kosova i Srbije. Stabilan mir između Kosova i Srbije znači i stabilan mir u čitavom regionu Jugoistočne Evrope. Postizanje sporazuma neće biti lako, ali je jedino rešenje. Alternativa tome je samo produženje neprijateljstava i potonuće Kosova u zaleđeni sukob", naveo je predsednik Kosova.

Tači je ponovio da nikada nisu dozvolili da se u Briselu potegne pitanje podele ili razmene teritorija, i da ni u buduće neće prihvatati otvaranje takvih pitanja, ali, prema njegovom mišljenju, Kosovo je spremno da u okviru definisanja granice između Kosova i Srbije, koriguje graničnu liniju.

Kosovska skupština bez kvoruma o pitanjima pregovora sa Beogradom

Neposredno pred nastavak briselskog dijaloga, Kosovo se suočilo sa političkom krizom koja je posledica neslaganja predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja u vezi s pitanjem korekcije granica za koje se zalagao Tači.

Vlada na čijem je čelu Haradinaj predložila je novi tim za pregovore, ali taj tim nije dobio podršku kosovskog parlamenta. Podršku parlamenta nije dobila ni rezolucija kojom bi se predsedniku Kosova zabranilo da pregovarao razmeni teritorija i izmena granice Kosova. Obe sednice parlamenta u Prištini otkazane su zbog nedostatka kvoruma, a nove sednice neće biti pre 13. septembra.

Međunarodna zajednica podržava dijalog, ali različito o promeni granica

Zvaničnih saopštenja o temama nastavka dijaloga za sada nema, a agencija Beta prenosi da su saradnici predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera potvrdili  da je on u telefonskom razgovoru s Tačijem "razmotrio razvoj prilika" i "ohrabrio dve strane da nastave dijalog".

Savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton nedavno je poručio da SAD ne isključuju mogućnost korekcije granica, dok je Evropska komisija poručila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je prošle nedelje da je sa američkim  predsednikom Donaldom Trampom razgovarala i o rešenju problema između Beograda i Prištine. Merkel je istakla da su postojeće teritorije vrednost i da treba voditi računa da određena rešenja ne dovedu do posledica u drugim zemljama.