Danas u Briselu nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Đurić i Avni Arifi, sastaće se danas popodne u Briselu na novoj rundi tehničkog dijaloga posle tri meseca pauze. Ovaj dijalog će prethoditi susretu predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u nedelju 24. juna.

Briselski dijalog, ilustracija

Sutrašnjem susretu će posredovati direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajnhorst. Prema nezvaničnim informacijama, najpre su planirani bilateralni, a potom i trilateralni sastanak.

Sudeći po izjavama prethodnih dana, obe strane imaju drugačija očekivanja od predstojećeg sastanka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

"Moram da kažem da ću ići u Brisel da razgovaram, ali sam prilično obeshrabren, imajući u vidu sve izjave prethodnih dana od aktera nečega što bi trebalo da bude dijalog", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da "nije optimista", ali da je posao svih državnih organa da budu "prisutni tamo gde treba" i da se bore za interese svoje zemlje, ali i regiona.

On je rekao da je kontaktirao ljude u Briselu, i rekao: "ako su ovo stavovi Albanaca da ne gubimo vreme, da ne dolazim", ali da je zamoljen da dođe. 

„Ako mislite da postoji ta batina kojom možete da me naterate da slušam i služim Haradinajevim, Hotijevim, Hodžajevim izjavama, nemojte da me zovete uopšte“, poručio je Vučić uoči nastavka dijaloga.

Tači: Pregovori i o granici Kosova i Srbije

S druge strane kosovski predsednik Hašim Tači je na konferenciji za novinare povodom pregovora najavio i da će na pregovaračkom stolu biti i pitanje granica.

"Ubeđen sam da je došlo vreme da se sada, nakon razgovora koji traju već 20 godina, potpiše istorijski sporazum između Kosova i Srbije čime će se okončati jedna tragična epoha koja je trajala više od jednog veka", rekao je Tači, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Nakon postizanja sporazuma, kako je naveo, doći će i do ustavnih izmena i na Kosovu i u Srbiji, u Srbiji zbog preambule, a na Kosovu zbog recipročnog priznanja Srbije.

"Konačni sporazum podrazumeva dramatične promene u odnosima Kosova i Srbije. Govoriće se o granici Kosova i Srbije, a na kraju će se tražiti ustavne izmene i na Kosovu i u Srbiji. Kada dođe do obostranog priznanja mi moramo doneti zajedničku odluku", rekao je Tači.

Kako je rekao, biće teško „složiti se sa Srbijom u vezi sa granicom, ali za ovo pitanje tražiće se mišljenje od eksperata, uključujući i NATO.“

„Nećemo dozvoliti da i jedan milimetar teritorije Kosova bude ugrožen,“ naveo je Tači.

"Ja nisam zainteresovan za nove granice sa Srbijom, zainteresovan sam za mir. U slučaju da se desi novi konflikt, onda će razmere štete biti ogromne za obe zemlje. Da, pitanje granice Kosova i Srbije biće na stolu. Hajde sada sa budemo svi za tim stolom gde će da se govori o pitanju granice", naveo je Tači i dodao da granica nije još određena osim što postoji linija razgraničenja u Ustavu iz 1974, Kumanovskom sporazumu i Deklaraciji o nezavisnosti.

Tači je uoči nastavka dijaloga sa Beogradom, rekao da on kao predsednik ima mandat i ustavnu obavezu da predstavlja "državu Kosovo na međunarodnoj sceni i da vodi dijalog sa severnim susedom do kraja", preneo je portal Koha.net.

Ovim se osvrnuo i na činjenicu da osim samih pregovora ima i unutrašnji problem po ovom pitanju -  ni nakon godinu dana nije uspeo da formira radnu grupu za dijalog, budući da opozicija odbija da prihvati da on bude "glavni pregovarač".

Opozicija i kosovske nevladine organizacije smatraju da je "vrlo opasno" da samo Tači predstavlja Prištinu u završnoj fazi dijaloga sa Beogradom jer, kako objašnjavaju, ako bude postignut bilo kakav dogovor on neće moći da bude ratifikovan u parlamentu, bez širokog političkog konsenzusa političkih partija.

Dačić: Granica između Kosova i Srbije ne postoji

Na Tačijeve konstatacije da će biti reči o granicama, usledili su i odgovori iz Beograda. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je poručio da “granice između Kosova i Srbije ne postoje i zato nisu utvrđene” te da je potpuno neprihvatljivo i nemoguće da neko Srbiji danas postavlja bilo kakve ultimatume.

Kako je rekao, prvo treba da se vidi da li postoje granice između Kosova i Albanije, a "pošto vidimo da nema kontrole to je “velika Albanija”.

“To što Tači govori jasno pokazuje da neki zamišljaju da će biti dovoljno da dovedu delegaciju Srbije i predsednika Vučića za sto u Briselu i da dobiju sve. Ali, ne treba da računaju na to, jer se to neće dogoditi”, reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić dodaje da ovakve izjave jasno govore i o količini pritiska kome će Srbija i njen predsednik po ovom pitanju biti izloženi. 

Foto: Srđan Ilić / Evropska unija - zastava

Glavni pregovarač Beograda Marko Đurić, pred ovu rundu tehničkog dijaloga najavio je da ”ne očekuje ništa” jer, kako je rekao, Priština ”nije spremna ni za dijalog ni za kompromis”.

EU: Normalizacija dijaloga i razgovori o idućim koracima

Kako je saopšteno iz EU prilikom zakazivanja sastanka, Mogerini i dvojica predsednika će "nastaviti rad na fazi sveobuhvatne normalizacije dijaloga, razmotriti postojeće sporazume, izvestiti o njihovom sprovođenju do sada i razgovarati o idućim koracima s ciljem da se dalje ide u intenzivnije razdoblje".

Iz EU su prilikom najave nastavka razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poručili da će se razgovarati i o ” intenzivnom periodu” koji predstoji u ovom procesu.

Prethodna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine održana je od 19. do 21. marta, a potom je usledio zastoj – najpre je dijalog prekinut zbog privođenja i proterivanja Marka Đurića s Kosova, a potom i zbog odbijanja Prištine da nastavi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, na čemu insistira Beograd. Priština je zahtevala da se prethodno razgovara o drugim temama kao što je pitanje energetike.

U Srbiji je vođen unutrašnji dijalog o pregovorima s Kosovom s različitim segmentima društva, međutim, njegov ishod nije poznat, niti je poznata platforma s kojom će Beograd pristupiti dijalogu. Nastojanja dela opozicije da ova tema bude pred poslanicima u Skupštini nisu urodila plodom.

Izvor: Insajder