Danica Marinković izabrana za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Skupština Srbije izabrala je danas Danicu Marinković za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog Srpske napredne stranke.

Serbian Assembly in session

Danica Marinković bila je istražni sudija u slučaju Račak na Kosovu i Metohiji, kada su u januaru 1999. nađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je Misija OEBS-a optužila srpske snage bezbednosti. Događaj u Račku presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju SR Jugoslavije.

Podsetimo, 15 organizacija za ljudska prava pozvale su prošle nedelje poslanike da odbace predlog o imenovanju Danice Marinković za članicu Odbora Agencije za borbu protiv korupcije zbog toga što, kako tvrde, postoje brojni javno dostupni dokazi da je za vreme obavljanja sudijske funkcije postupala politički pristrasno i neprofesionalno, te da je zbog toga nedostojna kandidatkinja za rad u nezavisnom državnom organu.

Nevladine organizacije su navele da se Danica Marinković pred Haškim tribunalom pojavila kao svedokinja odbrane u sva tri predmeta koja su vođena po optužnicama za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca 1999. (Milošević, Milutinović i drugi, Đorđević).

"U iskazima je nastojala da negira ne samo odgovornost optuženih, već je nastojala da minimizuje patnje albanskih civila na Kosovu i opravda nečinjenje istražnih pravosudnih organa u kojima je bila na dužnosti. Osim toga, tokom haških procesa moglo se čuti da je tokom sukoba na Kosovu funkciju istražnog sudije obavljala nečasno, a u presudama su njeni navodi ocenjeni kao nepouzdani i neistiniti", ističe se u saopštenju 15 nevladinih organizacija.

Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je prošle sedmice listu kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i uputio je Skupštini na razmatranje po hitnom postupku.

Kandidate su mogle da predlože sve poslaničke grupe, a to pravo su iskoristile samo Srpska napredna stranka, koja je predložila Danicu Marinković, i SRS, koji je predložio ekonomistu Miodraga Skulića.

Izvor: Beta, Blic