Davor Dragičević pušten na slobodu: Ne pada mi na pamet da dete prepustim zločincima i ubicama

Nakon saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, Davor Dragićević, otac ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, pušten je na slobodu. On je nakon izlaska izjavio da će danas u 18 sati biti na Trgu i da ne mu "ne pada na pamet da dete prepusti zločincima i ubicama". 

Davor Dragičević ispred pritvora Foto: BETAPHOTO/Ljiljana Kovacevic/MO

"Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa", rekao je Davor Dragićević, a prenosi N1.

Davora Dragićevića, koji je juče uhapšen zbog neodazivanja na poziv za saslušanje, u Tužilaštvo su jutros sprovela dva policajca. On je ulazeći u Tužilaštvo uzviknuo "Pravda za Davida". 

Tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor. Kako je naknadno saopšteno, banjalučkom Okružnom tužilaštvu dostavljen je izveštaj kojim se Davor Dragičević tereti za  krivično delo ugrožavanja bezbednosti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. Postupajući tužilac ispitao je Dragičevića i doneo naredbu o sprovođenju istrage.

"Iz dostavljenog izveštaja i priloženih dokaza proizilazi postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Nakon ispitivanja, on je pušten da se brani sa slobode", navedeno je u saopštenju Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Ispred Okružnog tužilaštva jutros se nalazilo nekoliko članova grupe "Pravda za Davida". U tužilaštvo je stigao i njegov advokat Dragan Tolimir koji je rekao da će razgovarati s Dragičevićem, a potom se obratiti novinarima.

"Juče nisam hteo da ugrozim ni njega ni bilo koga drugoga. Kolega (Ifet) Feraget će doći između 9.00 i 10.00, pa ćemo zajedno izaći. Bilo je brutalnosti. Idem da se uverim u njegovo zdravstveno stanje", rekao je Tolimir.

Advokat Ifet Feraget sinoć je izjavio da ima informacije da će Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražiti jednomesečni pritvor za Dragičevića.

Davor Dragičević uhapšen je juče ujutro pod optužbama "ugožavanja bezbednosti".

Pored njega, uhapšena je njegova bivša supruga Suzana Radanović, još nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", lider PDP-a Branislav Borenović, narodni poslanik Draško Stanivuković i bivši poslanik Adam Šukalo. Svi osim Davora Dragičevića i Draška Stanivukovića pušteni su na slobodu neposredno nakon hapšenja.

Stanivuković: Nezakonito su me držali u pritvoru 24 časa

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković, posle 24 časa provedena u policiji, pušten je danas na slobodu.

"Da li zna ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač da su me udarali po genitalijama, po nogama, da li zna da nisam uništio službeni policijski automobil, već sam se branio", rekao je Stanivuković nakon izlaska iz pritvora.

On je rekao da je mimo zakona proveo u pritvoru 24 časa, dodavši da su ga toliko zadržali "pozivajući se na članove zakona koji ne postoje".

"Kada je moj advokat rekao da to nije po zakonu, službenica je odgovorila s 'ja moram'", naveo je on.

Poslanik PDP-a je dodao da policija juče na Trgu Krajine nije upozorila okupljene građane da imaju deset minuta da se sklone, već su "navalili na ljude".

"Kordon policije je išao preko njih. Stradali su ljudi koji nisu imali veze ni sa mnom ni sa Pravdom za Davida. U policiji su mi dali da potpišem izjavu koju nisam ni dao. Jedna od službenica mi je rekla 'Ovakvih manipulatora poput tebe mi je dosta'", dodao je Stanivuković.

On je zatražio odgovor na pitanje zbog čega je juče policija drugi put krenula na okupljene građane, koji su seli i rekli da se neće opirati.

Stanivuković je zatražio i da se pokažu dokazi da je on oštetio policijski automobil.

"Moja poruka je da idemo dostojanstveno, a sad se masa digla još više. Moj poslanički imunitet nisu poštovali, mada je moj advokat dao deset razloga da me puste. U RS je jedini imunitet članska karta jedne stranke", istakao je on.

Privođenje članova pokreta Pravda za Davida Foto: AP Photo/Radivoje Pavicic

Banjalučka policija je podnela prekršajne prijave protiv Davora Dragičevića i još 19 učesnika čanova grupe "Pravda za Davida", koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Narodne skupštine RS tokom održavanja sjednice parlamenta na kojoj je Dragan Lukač ponovo izabran za ministra policije RS.

Iz policije je tada saopšteno da su se članovi grupe "Pravda za Davida" okupili na prostoru na kojem se ne mogu održavati javna okupljanja.

MUP Srpske odgovorio Delegaciji EU u BiH: Informišite se pre javnog komentarisanja

Rukovodstvo MUP Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji EU na interesovanju koje pokazuju za aktivnosti ovog ministarstva u vezi sa slučajem Davora Dragičevića. MUP Srpske istovremeno poručuje i da je trebalo prvo da se informišu pa onda da iznose bilo kakve stavove u javnost.

U odgovoru iz MUP Srpske upućenom šefu Delegacije EU Lars-Gunaru Vigemarku ističe se, prenosi RTRS, da su policijski službenici lišili slobode Davora Dragičevića zbog dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti jer mu je u više navrata pokušano uručivanje poziva za saslušanje koji je on odbio.

"Nakon pritvaranja, Davor Dragičević je na lični zahtev upućen na lekarski pregled u Univerzitetski-klinički centar u Banjaluci gde su nadležni lekari konstatovali da nema svežih traumatskih povreda što je i navedeno u lekarskom nalazu", ističe se u odgovoru MUP-a Srpske, upućenom Vigemarku.

Iz MUP-a su informisali Vigemarka da je nekoliko osoba privedeno u Policijsku upravu Banjaluka s ciljem dokumentovanja krivičnih dela, jer su počinili prekršaje po zakonu o javnom redu i miru.

U odgovoru iz MUP-a Srpske naglašavaju da su pripadnici policije Srpske tokom jučerašnjih aktivnosti postupali u skladu sa zakonima i Članom 37 paragraf tri Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Sve aktivnosti, ističu iz MUP-a Republike Srpske, preduzete su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Takođe, iz MUP-a Srpske informisali su Vigemarka i da je jedan policijski službenik fizički napadnut tokom jučerašnjih aktivnosti dok je preduzimao službene mere i radnje, o čemu je obavešteno Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Iz MUP-a su ponovili da su sve aktivnosti policijskih službenika, koje su juče preduzete, bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana.

Iz Delegacije EU juče je saopšteno da budno prate razvoj situacije u Banjaluci i apeluju da svi ostanu mirni i uzdrže se od nasilja.  Ističući zabrinutost povodom situacije u Banjaluci, iz Delegacije EU u BiH navode da su zatražili od MUP-a Republike Srpske "hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom `Pravda za Davida`".

David je nestao u noći 18. marta, a njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel.

Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, nakon konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, potom da je opljačkao jednu kuću, a onda "zadesno" završio u rečici Crkvena.

Povodom smrti Davida Dragičevića formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS, koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, posle čega je Tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Posle jučerašnjeg hapšenja Davora Dragičevića građani su se okupili na Trgu Krajine, gde je bilo "Davidovo srce" u kojem su bile njegove slike, cveće i sveće, i oko kojeg su se građani Banjaluke okupljali svako veče od 26. marta.

Policija je juče blokirala Trg, komunalci su počistili "Davidovo srce", a potom su pripadnici Jedinice za podršku potisnuli građane sa Trga Krajine.

Jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija potom su gradjane proterale i iz parka "Petar Kočić", koji se nalazi preko puta Trga Krajine.

U nekoliko navrata došlo je do sukoba policije i građana, a nekoliko osoba je privedeno i pretučeno.

Okupljeni gradjani odatle su otišli u portu Hrama Hrista Spasitelja, a specijalci su ih opkolili sa svih strana.

Potom su se mirno razišli, a novo okupljanje najavljeno je za večeras u 18 časova.

Izvor: Beta, Insajder