Delegacija Srpskog narodnog vijeća položila venac za srpske žrtve u Vukovaru

Delegacija Srpskog narodnog vijeća odala je poštu žrtvama, koje su građani i građanke Vukovara podneli u ratu 1991-1995. Milorad Pupovac ponovio je želju da sutra prisustvuje komemoraciji hrvatskim žrtvama u ravnokotarskoj Škabrnji, ali, ako ima onih kojima to smeta neće otići.

Polaganje venca za srpske žrtve u Vukovaru 17.novembar 2020, Foto: Srpsko narodno vijeće Facebook

Delegacija SNV u kojoj su pored potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, bili i specijalni izaslanik predsednika Sbije Veran Matić, članica udruženja "Protiv zaborava" Radojka Mrkšić i sekretar tog udruženja Veljko Makšić, kako i predsednik SNV i poslanik u hrvatskom saboru Milorad Pupovac položila je venac za stradale u Dunav.

U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk SNV je ovim povodom naveo "Za žrtve rata koje Vukovar pamti, ali i za sve one kojih se tek treba sjetiti, za svakog čovjeka čiji je život izgubljen ili zauvijek promijenjen užasima, invalidnošću ili gubitkom bližnjih, ali i radi svih budućih generacija Vukovarčanki/aca čije je pravo na život i mir obaveza svih onih koji vode ovaj grad, ali i našu zemlju".

Nakon toga venac su položili na farmi "Ovčara", mestu torture i zločina nad civilima, deportiranima iz vukovarske bolnice, a na kraju komemorativnog programa za sve žrtve Milorad Pupovac je sa delegacijom zapalio sveće u Sabornoj crkvi sv. Nikole u Vukovaru, prenosi HRT.

"Danas smo u ovom gradu, kao što smo bili juče, a bićemo i sutra. Da bismo bili s onima koji osećaju i danas i dugo će osećati patnju koju su sami prošli u ratnim godinama, patnju koju su doživeli zbog gubitka svoga zdravlja i gubitaka svojih najbližih. Duboko saosećamo sa svakim građaninom Vukovara i njegove okoline koji je u tim godinama propatio i izgubio najbliže, poručio je Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac ponovio je želju da sutra prisustvuje komemoraciji hrvatskim žrtvama u ravnokotarskoj Škabrnji, ali, ako ima onih kojima to smeta, on naravno neće otići, jer, kako je rekao, nije gospodar okolnosti.

Pojašnjavajući tu svoju davnu želju, Pupovac kaže da je to njegov zavičaj i da bi hteo da oda poštu poginulim Srbima i Hrvatima, pravoslavcima i katolicima.

"Ali, nisam gospodar okolnosti i ne znam da li svi razmeju moju želju kako treba i da li je moja želja dobro došla za sve koji će se tamo okupiti", rekao je Pupovac posle polaganja venaca u Vukovaru.

Potpredsednik hrvatske Vlade, Boris Milošević, rekao je da je u Vukovar došao s punim poštovanjem prema gradu i svim žrtvama.

"Došao sam se pokloniti žrtvama i izraziti poštovanje", rekao je Milošević, dodavši da je važno nastaviti politiku pomirenja i dijaloga, bez podjela.

"Ne bih komentirao poruke iz Grada Vukovara. Nisam Vukovarac i ne znam kako je teško živeti u Vukovaru. Smatram da ljudima koji žive u ovom gradu treba mir i sigurnost, a politika treba stvoriti pretpostavke za to", poručio je Milošević.

Izrazio je nadu u dijalog između Hrvata i Srba u budućnosti, bez tenzija i sukoba. "Zaključak da se nisu stvorile pretpostavke za ćirilicu u Vukovaru nije stvar samo u ćirilici, nego je to znak da se odnosi nisu napredovali. Ja se nadam da će moj dolazak biti korak u tom smeru", rekao je Milošević.

Milošević će sutra biti i u vukovarskoj Koloni sećanja, 18. novembra, kada su 1991.godine u Vukovar ušle snage tadašnje JNA.

Izvor: HRT, RTS