Demokrate i republikanci brane Ustav i osuđuju nasilje u SAD, postavljeno i pitanje Trampovog opoziva

I demokrate i republikanci osuđuju sinoćnje nerede u Vašingtonu izazvane odbijanjem odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa da prizna izborni poraz. Senatori i kongresmeni obe partije u nastavku sednice, nakon što su sa Kapitola potisnute Trampove pristalice, pozivali su na odbranu demokratije i miran prenos vlasti. Oglasili su se i bivši predsednici, a postavljeno je i pitanje Trampovog opoziva, iako zvanično na funkciji ostaje još 12 dana.

Kongres SAD tokom rasprave o potvrđivanju izborne pobede Džoa Bajdena Foto: Betaphoto/Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool

„Nasilje nikada ne pobeđuje“, rekao je američki potpredsednik Majk Pens na početku nastavka sednice na Kapitolu, koja je prekinuta upadom pristalica Donalda Trampa, a na kojoj bi trebalo da bude potvrđena pobeda Džoa Bajdena kao novog američkog predsednika.

„Danas smo branili svoj Kapitol. Uvek ćemo biti zahvalni muškarcima i ženama koji su ostali na svom zadatku kako bi odbranili ovo istorijsko mesto“, rekao je Pens.

Trampovim pristalicama koji su upali u zgradu Kapitola poručio je – „niste pobedili“.

„Nasilje nikada ne pobeđuje. Pobeđuje sloboda. Ovo je još uvek dom građana. Dok se ponovo okupljamo svet će ponovo biti svedok naše otpornosti i snage demokratije“, rekao je Pens u uvodnom govoru sednice nastavljene nakon upada Trampovih pristalica.

London, Berlin i Pariz osudili upad u Kongres SAD; Borel: Napad na demokratiju bez presedana

Predstavnik većine u Senatu Mič Mekonel oštro je osudio nasilje, a upad Trampovih pristalica nazvao je neuspelom pobunom.

„Nećemo se popustiti pred bezakonjem i zastrašivanjem. Vratili smo se na svoja mesta, obavljaćemo svoju dužnost prema Ustavu i prema svojoj naciji. I to ćemo učiniti večeras“, poručio je Mekonel. 

On je dodao da su se SAD i američki Kongres suočavali sa mnogo većim pretnjama od nesavesne gomile.

„Nikada nas ranije nisu odvratili, pa neće ni danas. Pokušali su da poremete našu demokratiju, nisu uspeli. Pokušali su da poremete Kongres, nisu uspeli. Ova neuspela pobuna samo pokazuje koliko je zadatak pred nama važan za našu Republiku“, rekao je Mekonel.

Nasilje je oštro osudio i predstavnik manjine u Senatu Čak Šumer, a za nasilje je kao najodgovornijeg označio predsednika Donalda Trampa.

„Ovaj hram demokratije je oskrnavljen. Ovo će biti mrlja na našoj zemlji koju neće biti tako lako isprati“, rekao je Šumer dodajući da je reč o najgorem nasleđu 45. stanovnika Bele kuće.

Šumer je zatim govorio i o odgovornosti Trampa za nasilje.

„Nemojte da sumnjate prijatelji moji, današnji događaji nisu bili spontani. Ovaj predsednik snosi ogromnu krivicu. Ova rulja je u velikoj meri rezultat Trampovog delovanja, njegova odgovornost, njegova večna sramota“, rekao je Šumer. 

Obama: Trampove laži i časni republikanci

Bivši američki predsednik Barak Obama naveo je u pisanoj izjavi da će današnje nasilje ostati zabeleženo u istoriji.  

„Istorija će s pravom kao sramotu i beščašće pamtiti današnje nasilje u Kapitolu, koje je inicirao još aktuelni predsednik i koji nastavlja da iznosi neosnovane laži u vezi sa zakonitim izborima”, poručio je Obama.

On je podržao predstavnike Republikanske stranke iz koje je i Donald Tramp, a koji su, kako navodi, časno izvršili svoje dužnosti.

„Potrebno nam je još lidera poput njih, upravo sada u danima, nedeljama i mesecima koji slede, dok izabrani predsednik Bajden radi na ponovnom uspostavljanju politike koja je u interesu svih. Svi mi Amerikanci, bez obzira na stranku, u tome moramo da ga podržimo", naveo je Obama.

Nasilje je osudio i bivši predsednik Bil Klinton. Događaje je ocenio kao napad bez presedana na Kapitol, na Ustav i na zemlju.

„Napad je podstaknut četvorogodišnjom politikom trovanja dezinformacijama, politikom nepoverenja u sistem, podela i suprotstavljanja Amerikanaca jednih protiv drugih”, smatra Klinton.

Klinton je dodao da prenos vlasti mora proteći mirno jer su, kako je naveo, izbori bili slobodni, brojanje pravično i rezultati konačni.

„Oduvek sam verovao da Ameriku čine dobri, pristojni ljudi. Još uvek verujem u to. Ako to zaista jesmo, moramo odbaciti današnje nasilje, okrenuti stranicu, i krenuti napred zajedno poštujući Ustav, ostajući posvećeni vladavini naroda i za narod”, naveo je Klinton. 

Predlog za opoziv 

Državni tužilac okruga Kolumbija Karl Racin pozvao je potpredsednika Majka Pensa da se pozove na 25. Amandman kako bi Donald Tramp bio udaljen sa funkcije predsednika.

„Voleli potpredsednika Pensa ili ne, činjenica je da je on podobniji da obavlja funkciju. Potreban nam je vrhovni komandant koji će ispuniti Ustavne obaveze”, rekao je Racin za Si-En-EN dodajući da je to važno kako bi se sačuvala demokratija.

„To zahteva da Pens obezbedi većinu u Kabinetu predsednika ili većinu u Kongresu kako bi se momentalno sklonio predsednik koji očigledno nije dostojan funkcije”, kaže Racin. 

Ilhan Omar, demokratska članica Predstavničkog doma, najavila je da će sastaviti predlog o opozivu predsednika Donalda Trampa, nakon što je Tramp pozvao svoje pristalice da se bore da preokrenu njegov poraz na izborima.

„Ne možemo mu dozvoliti da ostane na položaju, radi se o očuvanju naše republike i moramo da ispunimo svoju zakletvu”, napisala je na Tviteru Ilhan Omar, iako su preostale još samo dve nedelje pre nego što novoizabrani predsednik Bajden preuzme dužnost.

Svečana primopredaja funkcije predsednika SAD-a trebalo bi da bude održana 20. januara, što znači da bi Tramp bio sklonjen sa funkcije dve nedelje pre isteka mandata.

Prvi ministar odbrane Donalda Trampa Džejms Matis ocenio je da su neredi na Kapitolu pokušaj da se američka demokratija pretvori u vladavinu rulje. Ocenio je i da je Tramp funkciju predsednika koristio da bi urušio poverenje u izborni proces.

Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu koji su planirali da ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država predomislili su se posle upada Trampovih pristalica u Kapitol.

Više republikanskih senatora je poručilo da se neće protiviti potvrđivanju pobede Džoa Bajdena, odnosno glasova Elektorskog koledža, što je završni korak u procesu potvrđivanja izbornih rezultata. 

Senatori Stiv Dejns iz Montane, Majk Braun iz Indijane i Keli Lefler iz Džordžije izjavili su da će, u svetlu novih događaja odustati od planiranog prigovora na Bajdenovu pobedu. Lefler je izjavila da su „nasilje, bezakonje i opsada hodnika Kongresa bili direktan napad na američki demokratski proces”.

Izvor: Si-En-En, VOA, Insajder