Demonstranti opkolili zgradu albanskog parlamenta

Hiljade demonstranata opkolilo je zgradu parlamenta u Tirani, tražeći ostavku vlade za koju smatraju da je korumpirana i povezana s organizovanim kriminalom. Zvaničnici EU osudili su opozicione poslanike koji su se pridružili prisutnima, upozoravajući da time podrivaju napredak zemlje i postupaju suprotno izboru građana.

Demonstranti ispred zgrade parlamenta u Tirani Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Iako je zgrada parlamenta zaštićena kolutovima bodljikave žice, današnja sednica je otkazana, a raspoređeno je i na stotine policajaca.

Opozicioni poslanici koje predvodi Demokratska partija desnog central Ljuljzima Baše potpisali su ostavke na poslaničke mandate i traže prevremene izbore, dok njihove pristalice nose antivladine postere i slogane.

"Mi ćemo sada voditi građansku, mirnu i demokratsku borbu da vratimo legitimitet i demokratiju u Albaniji", poručio je Baša za AP pre početka protesta.

Komentarišući demonstracije u Tirani, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han kritikovali su odluku poslanika da izađu iz parlamenta, nazivajući je "kontraproduktivnom". Oni su ocenili i da opozicija time podriva napredak koji je Albanija ostvarila na putu ka EU, ali i da se suprotstavljaju izboru albanskih građana, s obzirom na to da vladajući socijalisti premijera Edija Rame imaju 74 od 140 mesta u parlamentu.

Američka ambasada u Tirani pozvala je pristalice opozicije da mirno izražavaju svoje pravo na okupljanje i odbace nasilje, dok je vladi poručeno da pokaže uzdržanost.

Podsetimo, nezadovoljni građani i poslanici demonstrirali su ispred parlamenta i pre pet dana, kada su, pokušavajući da uđu u kancelarije premijera Edija Rame, gađali policiju molotvljevim koktelima.

Policija je tog dana upotrebila vodene topove i suzavac, a 15 osoba, među kojima su i policajci, zatražilo je lekarsku pomoć.

Lider opozicione Demokratske stranke Ljuljzim Baša pozvao je tada na nove proteste.

Izvor: Beta, AP