Demonstranti satima ispred Predsedništva čekali razgovor s Vučićem (VIDEO)

Predstavnici opozicije organizovali su protest ispred zgrade Predsedništva tokom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je zakazano povodom jučerašnjeg upada u zgradu RTS. Ispred Predsedništva Srbije postavljene su metalne ograde.  U zgradi Predsedništva su i predstavnici Vlade. Demonstranti, predvođeni Boškom Obradovićem su oborili zaštitnu ogradu i krenuli ka zgradi Predsedništva uz povike "Uhapsite Vučića" i "Gotov je". Kako javljaju reporteri Insajdera,policija nastoji da pomeri građane od zgrade. Dragan Đilas poziva demonstrante da reaguju smireno i polako, a predstavnici opozicije ubeđuju obezbeđenje i policiju da otvore vrata i traže da ih primi predsednik.

Okupljeni kod Londona u Ulici kneza Miloša tvrde da je bačen suzavac. Novinari Insajdera tvrde da ne može da se utvrdi da li je u pitanju suzavac ili neki drugi gas jer se masa nije razbežala, a dim se brzo razišao. Nakon koškanja s demonstrantima policija je pustila da kamion s ozvučenjem prođe ka Predsedništvu. 

Građanima se, nakon što je odblokiran kamion s ozvučenjem, obratio predsednik DS Zoran Lutovac koji je RTS nazvao fabrikom laži.

„Sramno je da se poziva na zakon neko ko ne poštuje Ustav. Neko ko je javni servis, ali pušta isključivo jednog građanina. Nećemo više to dozvoliti“, naveo je predsednik DS.

On je pozvao demonstrante da budu jedinstveni i uporni.

 „Rekao je da će da razgovara s građanima, a sada ga nema. On želi da izabere s kim će da razgovara. Kao što bira novinare tako bira i građane“, rekao je predsednik DS.

Nakon njegovog govora, situacija se smirila.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, je u izjavi medijima na početku okupljanja rekao da će pozvati ljude da do daljnjeg ostanu ispred Predsedništva. 

Jelena Anasonović, organizatorka protesta „1 od 5 miliona“ kaže za Insajder da je trenutni plan da se ostane ispred Predsedništva.

U međuvremenu završeno je obraćanje predsednika države koji je govorio o situaciji na Kosovu, a povodom godišnjice martovskih pogroma 2004.

"Probili su sve ograde, ako misle da ću da se sklonim neću. Ima ih ukupno 1023. Mislio sam ranije da završim, sad neću u inat", naveo je on.

Novinarka Insajdera je uz konstataciju da „nikakvo nasilje nije prihvatljivo“ pitala šta će država uraditi da se smiri tenzija i da li će predsednik razgovarati sa opozicijom o njihovim zahtevima.

Vučić je odgovorio da svi građani mogu da mu se obrate, ali ne i lideri opozicije.

„Što se mene tiče, ja sam rekao da ću sa svim građanima da razgovaram. Lično neću da razgovaram s fašistom Obradovićem, a Đilas i Jeremić nisu ni članovi parlamenta“, rekao je Vučić, i dodao da odluku neće promeniti ni sada kad mu je život ugrožen.

Novinari nakon završetka konferencije Aleksandra Vučića oko pola sata nisu mogli da izađu iz zgrade.

“Ne može više Dragan Bujošević da uređuje program kao verni sluga Aleksandra Vučića program kako odgovara SNS. Mi smo danas ovde da vidimo šta i kako radimo dalje. Na kamionu će biti direktan prenos konferencije za novinare Aleksandra Vučića da nam on objasni šta se sinoć desilo, a posle toga će se građanima obratiti Zoran Lutovac. Mi više nemamo nazad – tražimo ostavke Vučića, Ane Brnabić, Maje Gojković i Dragana Bujoševića. Potrebno nam je šest do deset meseci slobodnih medija i onda slobodni izbori”, rekao je lider Dveri Boško Obradović ispred Predsedništva.

 Podsetimo novo okupljanje učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ samo 12 sati nakon dramatičnih scena u zgradi RTS zakazano je za danas u podne ispred Predsedništva u isto vreme kada je najavljeno obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dosadašnji protesti koji se svake subote održavaju na ulicama Beograda od početka decembra sinoć su radikalizovani upadom demonstranata u zgradu RTS.    

Uoči okupljanja ispred Predsedništva u prostorijama Saveza za Srbiju održan je sastanak lidera Saveza posle kojeg je odlučeno da se krene ka Predsedništvu. Sastanku su prisustvovali Dragan Đilas, Boško Obradović, Marinika Tepić, Vuk Jeremić, Dusan Petrović, Janko Veselinović. Lideri SzS odbili su da daju izjave novinaru Insajdera o tome šta im je plan. Predsedavajući SzS Zoran Lutovac izjavio je da će se odmah po završetku obraćanja predsednika Srvije obratiti građanima.

Ekipa Insajdera biloa je i u Predsedništvu. U zgradi je bilo više pripadnika obezbeđenja, ali kako javlja naša novinarka, u zgradi je bio veliki broj novinarskih ekipa zbog čega deluje da je situacija vanredna. Jedino drugačije od prethodnih događaja jeste to što su u zgradi Predsedništva navučene zavese i ne dozvoljava se izlazak na balkon što je do sada bilo moguće. 

Izvor: Insajder