Demonstranti upali u RTS, novo okupljanje zakazali za nedelju (VIDEO)

Deo učesnika petnaestog protesta „Jedan od pet miliona“u Beogradu, upao je u zgradu RTS nakon organizovanja „Dnevnika slobodne Srbije“. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara, javlja reporter Insajdera. Pripadnici policije su ih nakon nekoliko sati izveli iz zgrade, a Obradović ih je pozvao da se ponovo okupe u nedelju ispred zgrade Predsedništva gde je zakazano obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.

Građani koji su ušli u RTS skandirali su policiji "koga čuvate" i pozvali ih da stanu uz njih.

Boško Obradović je saopštio da zahteva gostovanje predstavnika protesta "Jedan od pet miliona" odmah u programu RTS-a.

„Tražimo malu stvar  - vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici", rekao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze, da će lično proveriti da li su svi izašli.

"Neka dođu Nenad Lj. Stefanović i Dragan Bujošević da pregovaramo. Mi se odavde nećemo razići dok nas ne puste na RTS“, izjavio je Obradović.

Ispred RTS-a sukob policije i okupljenih građana (VIDEO)

Nakon dvadeset minuta od ulaska u RTS Obradović je u uključenju za televiziju N1 rekao da je video odgovor direktora RTS-a Dragana Bujoševića da im se ništa ne dozvoli.

"Video sam svojim očima Bujoševićevu poruku koja glasi nećemo im ništa dovoliti, u 21 policija će ih izbaciti iz zgrade", rekao je Obradović.

Dramatično u zgradi RTS (FOTO)

Policija je oko 21.30 građane počela da izvodi iz zgrade, a ministar Nebojša Stefanović je oko 23 sata saopštio da je situacija "pod kontrolom".

 Obradović je potom pozvao okupljene da se u nedelju ponovo sastanu ispred predsedništva Srbije uoči konferencije za novinare Aleksandra Vučića sazvane ponovodom današnjeg incidenta.

Organizatori su, nakon upada u RTS, naveli da su tu da bi pružili podršku radnicima, koji ne smeju da ih puste u Dnevnik. "Puste nas dva minuta, bez pominjanja govornika", navela je jedna jedna od organizatorki koja se obratila megafonom. "Želimo da se naš glas čuje uživo, i želimo pet minuta u Dnevniku i da date isti prostor, jednak, svim političkim predstavnicima", dodala je.

"Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udara ga", rekla je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas istakao je da je nakon tri meseca red da RTS ugosti organizatore protesta, ističući da prilikom ulaska u RTS nije napravljen nijedan incident. Đilas je rekao i da su građani spontano ušli u zgradu i da to nije bila sinhronizovana akcija. S druge strane RTS je emitovao snimke na kojima se vidi da je do upada došlo nasilno.

Gradjani usli u RTS tokom protesta 1 od 5 miliona

Foto: Insajder / Gradjani usli u RTS tokom protesta 1 od 5 miliona

Sa večerašnjeg protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu upućen je poziv građanima da se okupe u što većem broju 13. aprila na veliki narodni protest u glavnom gradu jer to, kako je ocenjeno, pitanje opstanka.

Zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću upućen je zahtev da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka 19. marta do 18 časova ili će u suprotnom to sami uraditi.

Foto: Srdjan Ilic

Protest Jedan od pet miliona: Za zdraviju prirodu i društvo"...

Građani su nosili parole "Ne damo Kalemegdan", "Stop rušenju Kalemegdana", "Hoćemo drveće, nećemo gondolu", "Šetamo za zdravlje, prirodu i društvo", "Mi takve životinje još nismo izučavali", "Vi ste sveta grana evolucije".

Na protestu je, pre šetnje, govorio potpredsednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević, koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta. On je građane pozvao ne u šetnju, već u "marš do slobode".

On je istakao i da građani nemaju prava da odustanu od protesta, zato što na taj način menjaju sistem vrednosti.

"Moramo se vratiti čestitosti i poštenju, a onda će političke promene doći kao nus pojava", rekao je Kovačević.

"hoćemo da izaberemo predsednika koga na izbore neće dovesti bugarskim vozom, koji neće imati sve plakate u zemlji, gde se glas ne kupuje za crvenu i flašu pelinkovca", poručio je on uz ocenu da je Vučić je stvorio kult vođe okružujući se namerno nesposobnim ljudima "kako bi mogao da dominira". 

"To je čovek koji, kada se sretne sa istinom, ne prepozna je, jer se toliko se retko vidjaju", rekao je Kovačević.

Nakon govora, okupljeni su krenuli ulicom Vase Čarapića, a potom Makedonskom stigli do Svetogorske, nakon čega su stigli u Takovsku, ispred zgrade RTS gde je prikazan "Dnevnik slobodne Srbije".

„Gledate dnevnik slobodne Srbije, a ovo su najvažnije vesti za 16.3.2019. Građanski protesti "1 od 5 miliona" se nastavljaju širom Srbije, a trenutno se protestuje 115 mesta u Srbiji . Građani su dali rok koji vlast mora ispuniti do 13. aprila, a traže se ostavke državnog vrha. Tražimo i smenu rukovodstva RTS i RTV i smenu članova REM. Tražimo i opšte izbore u roku od 6-9 meseci od ispunjenja prva dva zahteva. Ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija će biti pozvana u Beograd na velike demonstracije 13.aprila“, pročitano je sa razglasa u "Dnevniku slobodne Srbije".

Građani koji se već mesecima okupljaju dosad su zahtevali ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, ministra policije Nebojše Stefanovića, ministra prosvete Mladena Šarčevića, kao i smenu generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika Nenada Lj. Stefanovića.

U međuvremenu, protesti su se proširili, pa se sada održavaju u desetinama gradova u Srbiji.

Zahtevi koji su se do sada mogli čuti na protestima su i otkrivanje nalogodavca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, fer i slobodni izbori, kao i davanje većeg prostora opoziciji na RTS.

Terazijski tunel su organizatori protesta nazvali "Tunel laži Aleksandra Vučića" i na jednom od protesta oblepili su ga, kako su naveli, njegovim mnogobrojnim neispunjenim obećanjima.

Građanski protesti inicirani su napadom na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića 23. novembra u Kruševcu. Prvi protest u Beogradu održan je 8. decembra pod sloganom "Stop krvavim košuljama" , da bi, nakon izjave predsednika Srbije da neće ispuniti zahteve i da se na ulicama skupi pet miliona građana, počeo da se širi pod novim sloganom “Jedan od pet miliona”.

Predstavnici protesta uputili su i zahteve opoziciji, da građani hoće jasan plan i „normalne ljude koji će raditi ono za šta ih plaćamo“.

Nakon toga, deo opozicije je usvojio Predlog sporazuma sa narodom.

Kako su lideri Saveza za Srbiju  naveli nakon usvajanja,  opozicija se sporazumom obavezala, između ostalog, da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Izvor: N1, Beta