Đenović: Vlast može biti zadovoljna izborom novog patrijarha

Novi patrijarh Porfirije je izbor “kojim je  vlast zadovoljna”, kaže za Insajder Draško Đenović. On dodaje da su i druga dva kandidata čija su imena nalazila u kovertama - episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem - u istoj toj grupi.

Vladika Porfirije Perić uoči današnjeg izbora na mesto patrijarha SPC Foto: Srđan Ilić

“Ko god od njih trojice da je izvučen bio bi dobar izbor što se tiče aktuelne vlasti u Srbiji”, kaže za Insajder Draško Đenović, verski analitičar.

Godine novog patrijarha govore da je crkva birala nekoga ko će moći dugo da bude na toj poziciji.

Izbor patrijarha – i crkveno i političko pitanje

“Ovo znači da je izabran patrijarh koji će moći da vodi Srpsku pravoslavnu crkvu narednih 30 ili  40 godina. On je čovek koji živi u 21. Veku. S obzirom na to da je mlađi, očekuje se i da će imati blaži stav prema pitanju Kosova. Što se odnosa sa vlašću tiče on je blizak akatuelnoj vlasti. S druge strane, ne treba zaboraviti da je bio blizak i prethodnima kada je bio na čelu Radiodifizne agencije”, podseća Đenović.

Kao episkop zagrebačko ljubljanski očekuje se i da ima dobre odnose u regionu. Nakon zemljotresa u Zagrebu je zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem obišao je u potresima stradale zagrebačku katedralu i pravoslavnu crkvu u središtu Zagreba i tada je poručeno da su svi ljudi ista krv i pozvali novi savez dobra, bez obzira na poreklo nacionalno i versko.   

“Ne bi crkva u Zagreb poslala nekoga ko će da zateže odnose u regionu i on to nije ni činio. Naprotiv. Zamera mu se malo raskošniji život , ali bože moj, mlad čovek”, kaže Đenović.

I pored toga ostaje, kaže, činjenica da je Porfirije učenik episkopa bačkog Irineja čiji su stavovi poznati, koji je tražio zabranu kobasicijade u Turiji, zbog posta, i u čijoj eprhiji nedavno nije dozvoljeno jednoj televiziji da snima pomen poginulima u novosadskoj raciji.

Druga struja, smatra naš sagovornik, je ona koju predvodi Janikije, u kojoj je bio i vladika Amfilohije, a to je struja koja traži strogo postovanje kanona crkve.

Dosadašnji mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske Porfirije (Perić), izabran je danas za novog patrijarha SPC.

Izvor: Insajder