Deo članova Demokratske stranke napustio sednicu Glavnog odbora; Paunović: Ta grupa i ranije osporavala politiku DS

Grupa članova Demokratske stranke (DS) napustila je sednicu Glavnog odbora i pre njenog završetka negodujući što su u odlučivanju o tačkama dnevnog reda u raspravi učestvovali gosti koji nisu članovi DS-a. Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović rekao je da je grupa članova te stranke koja je napustila sednicu pokušala da obori kvorum, ali da nisu uspeli.

Demokratska stranka

Među demokratama koji su napustili sednicu su Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Radoslav Milojičić Kena, kao i bivši ministar Slobodan Milosavljević.

Branisav Lečić je rekao da je jedan od razloga za napuštanje to što se na sednici obratio Nebojša Zelenović, koji nije član DS-a, već Saveza za Srbiju, a koji je pružio punu podršku idejama predsednika DS-a Zorana Lutovca i ocenio da je sada pravi momenat za šire ujedinjenje stranaka demokratske orijentacije.

Lečić je, komentarišući tu izjavu, rekao da oni jesu za to, ali da je moralo prvo da dođe do ujedinjenja unutar samog DS-a. 

Raspušteni gradski odbor Beograda i Demokratska omladina

Izvršni odbor Demokratske stranke doneo je danas odluku o raspuštanju Gradskog odbora Beograd i Demokratske omladine, saopšteno je iz DS.

"Razlog za ovu političku odluku je neaktivnost gradskog odbora, kao i zaustavljanje štetnih praksi koje su Demokratskoj stranci na lokalnim izborima u Beogradu i donele najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji", navodi se u saopštenju.

On je rekao i da mu nije data reč kada je zatražio, i ocenio da se demokratija "polako ukida u DS".

Potpredsednik Demokratske stranke Saša Paunović ocenio je da je grupa članova koja je napustila sednicu i ranije u javnosti osporavala "zvaničnu politiku stranke i odluke Glavnog odbora".

Povodom tvrdnji člana DS Branislava Lečića da nije dobio reč, Paunović je rekao da se on javio u trenutku kada je zaključena tačka dnevnog reda, a da je po poslovniku dužan da se javi pre njenog zaključivanja.

"Oni su svi govorili i kad sam rekao da treba da se glasa Lekić se javio, a to po preceduri nije moguće", naveo je Paunović. On je napomenuo da je Lečić imao mogućnost i kasnije da govori povodom izveštaja o radu stranke.

Upitan da li će članovi koji su napustili sednicu snositi odgovornost, Paunović je istakao da samo napuštanje i osporavanje kvoruma kao posledicu ne može da ima disciplinsku odgovornost. Prema njegovim rečima, disciplinsku odgovornost mogu da snose istupanjem u javnosti suprotno interesima stranke, da o tome odlučuju organi stranke, ali da niko ne može biti isključen iz nje.

Inače, Demokratska stranka je na Glavnom odboru donela odluke o osnivanju Odbora za finansijsko upravljanje i kontrolu, kao i Građanskog demokratskog kluba.

Kako je saopšteno, zadatak Odbora za finansijsku kontrolu i upravljanje biće da kontroliše, prati i ocenjuje finansijske tokove u DS-u i da uspostavlja jasan i transparentan sistem kontrole trošenja finansijskih sredstava DS-a.

Odbor čine stručnjaci i profesori: Vida Ognjenović, prof. dr Đorđe Pavićević, sudija Zoran Ivošević, prof. dr Žarko Trebješanin, Kornelija Bukač, interna revizorka, prof. dr Dragor Hiber, Gojko Božović, izdavač i književnik, kao i dr Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao je da je veoma važno da Demokratska stranka vrati dug koji je napravljen u prošlosti, ali da to nije pitanje samo pukog vraćanjanja finansijskog duga, već najpre pitanje povratka političkog kredibiliteta.

"Zamolićemo naše članove, simpatizere i sve građane koji žele da nam pomognu da uplaćuju priloge, kako ne bismo zavisili ni od koga, a posebno ne od centara moći izvan stranke. Nećemo da naše odluke zavise od toga kakve bi posledice imale po naše finansiranje, već od toga da li su ispravne i u intresu građana”, rekao je Lutovac.

Govoreći o Građansko demokratskom klubu, Lutovac je rekao da je osnovan kao telo koje okuplja nezavisne i ugledne intelektalce koji će raspravljati o važnim političkim i društvenim temama, iznositi kritičke osvrte, ali i kreirati predloge za rešavanje problema.

Izvor: Beta, N1