Deo opozicije od Ustavnog suda Srbije traži da ispita odluku o vanredom stanju

Predstavnici stranaka opozicije koje su najavile bojkot izbora zalepili su na vrata Ustavnog suda Srbije tekst svoje inicijative za ocenu ustavnostu odluke o proglašenju vanrednog stanja, koju smatraju protivustavno donetom.

Čelnici stranaka Saveza za Srbiju, foto: SZS

Kako su rekli, tekst inicijative su zalepili na vrata jer taj „sud ne radi“ tako da nisu mogli da ga predaju, ali su ga poslali i poštom.

„Mi računamo da će jednog dana neke ustavne sudije oceniti da je ta odluka o vanrednom stanju neustavna. Ne gajimo velike iluzije da će to uraditi ovaj sastav Ustavnog suda“, rekao je predsednik Pokreta za preokret, članice koalicije Zajedno za Srbiju, Janko Veselinović.

Inicijativa je, kako kaže, ipak podneta jer sudije Ustavnog suda „moraju da podnesu svoj deo odgovornosti“, a „kad-tad neko će morati da odgovara za ovo što se dešavalo poslednih četrdesetak dana u Srbiji“, rekao je Veselinović.

On je naveo da će se, kao što je ranije najavljeno, ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu u 18.00 časova okupiti „lideri opozicije i njihovi saradnici“, napominjući da građane ne pozivaju da im se pridruže jer će tada na snazi biti zabrana kretanja.

„Osnovni razlog ovog protesta je zatvaranje građana Srbije u četrdesetodnevni zatvor, što je, po svemu sudeći vlasti odgovaralo“, ocenio je Veselinović.

Izvor: Beta