Đerlek: Prve vakcinacije naredne nedelje, redosled imunizacije biće poznat tokom dana

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da će prva vakcinacija protiv koronavirusa biti tokom sledeće nedelje. On je rekao i da je održana prva sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida19, čiji je on predsednik, na kojoj se govorilo o pripremi operatvnog plana za imuizaciju u 2021. godini i da će redosled vakcinecije biti poznat do kraja dana.

Dolazak prvog kontingenta vakcine Fajzer/Biontek za koronavirus Foto: Vlada Srbije

Đerlek je istakao da je danas veliki dan za Srbiju u borbi protiv koronavairusa, nakon što je u Srbiju stigao prvi kontigent od 4.875 doza Fajzerovih vakcina i da država čini sve da ispuni ono što je obećano.

Kako je rekao, održan je i prvi sastanak Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i u planu je priprema operatvnog plana za imuizaciju u 2021, koji će se menjati u skladu s prilivom vakcina i cijnim grupama.

"Postoji velika verovatnoža da ćemo i u narednom periodu dobijati vakcine koliko je potrebno da dođemo do kolektivnog imuniteta i počnemo da živomo normalno", rekao je Đerlek.

Naglasio je da je nakon pristizanja vakcine ispoštovan protokol hladnog lanca koji podrazumeva smeštanje u hladnjače na minosu 80.

Prema njegovim rečima, imunizacija će krenuti kad ALIMS izda dozvolu, navodeći da se to očekuje do kraja nedelje.

Na pitanje ko će prvi dobiti vakcinu, Đerlek je rekao da je sednica koordinacionog  tima još u toku i da će se do kraja dana znati ko će prvi dobiti vakcine, budući da je stiglo 4.875 doza.

"Bitno je da je vakcina stigla i da će najverovatnije u toku sledeće nedelje početi imunizacija što je veliki uspeh za našu državu", naglasio je Đerlek.

On je dodao da se do kraja januara očekuje još do 21.000 doza vakcine, jer je ALIMS dao dozvolu za uvoz 24.000 doza.

Istakao je da se još vrše intenzivni razgovori sa Rusima o vakcini Sputnjik V i s Kinezima o njihovoj vakcini.

Izvor: Insajder