Đilas: Nećemo učestvovati u dijalogu o izborima sa predstavnicima vlasti ako ne bude otvoren za javnost

Samo pet dana nakon što je održan prvi sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a koji je zbog činjenice da je bio zatvoren za javnost izazvao različite polemike u javnosti, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je saopštio da on lično neće učestvovati na sledećim sastancima ukoliko ne budu javni. O tome je pismom obavestio Milana Antonijevića izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo  koja je organizovala okrugli sto o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka.

Dragan Đilas

Predsednik SSP i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas je u pismu naveo da je prihvatio učešće na okruglom stolu na FPN-u, i pored svog ranije javno iznetog stava da je opozicija već trebalo da saopšti da će bojkotovati izbore, smatrajući svojom obavezom da učini sve što je u njegovoj moći da se smanje tenzije koje postoje u društvu.

"Prihvatio sam da sedim sa ljudima koji su me stotine ihiljade puta optužili da sam kriminalac, lopov, fašista, nasilnik, sa ljudima koji svakog dana učestvuju u hajci na mene, zbog čega posledice trpim ne samo ja, već i moja deca i prijatelji. Prešao sam preko toga što niste obavestili javnost o skupu koji se održava na fakultetu i na kome učestvuje pedesetak ljudi, te je veliki deo javnosti zaključio da je u pitanju tajni skup na kome je opozicija odustala od zahteva definisanih tokom osmomesečnih građanskih protesta", napisao je Đilas.

On je naveo da je prihvatio pravilo koje je predložio organizator, da se u javnost ne iznosi ko je šta govorio. To previlo se, međutim, kako navodi Đilas, ne poštuje, "pa Ana Brnabić i Informer ili Informer i Ana Brnabić, svejedno, razlike i nema, javnosti prenose neistine o sadržaju razgovora".

Dodao je da ne može da prihvati da Milan Antonijević neistinito informiše javnost da su učesnici razgovora bili konstruktivni, "da tendeciozno saopštava kako se bojkot tokom razgovora nije pominjao i kako dogovor samo što nije postignut".

Da bi se, kako je naveo, izbeglo da javnosti bude prezentovana lažna slika šta se dešava iza zatvorenh vrata, Đilas je predložio da se ista otvore za predstavnike medija i da svaki građanin lično bude u prilici da vidi i čuje kako se ko ponaša i kakve stavove zastupa.

"Ukoliko postoji želja da se Srbija transformiše u slobodno i demokratsko društvo, nikome od učesnika ne može predstavljati problem da građani Srbije i na taj način budu upoznati sa stavovima organizacije koje predstavlja. U suprotnom će se sve ovo pretvoriti u cirkus u kome će svako iznositi svoje viđenje onoga šta se na okruglom stolu dešava. A u tome ni Stranka slobode i pravde ni ja lično nećemo učestvovati", poručio je Đilas u otvorenom pismu Milanu Antonijević i Fondaciji za otvoreno društvo.

Antonijević: Bojkot je pomenut samo jednom ili dva puta, nisu se svi odazvali

Pismo jednog od lidera SzS Dragana Đilasa usledilo je nakon izjave izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića koja je objavljena u listu Politika. On je naime izjavio da je na sastanku vlasti i opozicije bojkot pomenut samo jednom ili dva puta, kao i da je "neophodno da imamo određene zaključke u kratkom periodu, da već tokom septembra može da se uđe u sprovođenje dogovorenog".

"Mi u ovom trenutku, naravno, ne možemo ići na izmenu izbornog zakonodavstva, jer to se ne radi u godini uoči izbora, ali neki delovi izbornog procesa i izbornih uslova mogu se unaprediti i u ovom periodu do izbora", rekao je Antonijević.

Na pitanje da li bi se time mogao izbeći bojkot izbora dela opozicije, on je rekao da "tu možemo da se pozovemo na istoriju, na dva bojkota koja smo imali i njihove posledice, ali, ako verujete, za tri sata koliko smo razgovarali, bojkot je pomenut jednom ili dva puta".

"I mislim da je dobro da se bavimo mogućnošću da se sve vrati u neke normalne tokove", rekao je Antonijević i dodao da se nisu odazvali svi koje su zvali na sastanak.

On je rekao da je sastanak bio samo prvi korak i da je sada na redu pojedinačno razmatranje četiri teme - finansiranje kampanja, uloga medija u predizbornom periodu, birački spiskovi i izborna administracija i biračko pravo građana.

"Ne znam da li mi imamo pet miliona sekundi do izbora, ne umem da računam, ja sam pravnik, ali jednu sekundu smo potrošili na pokušaj da ponovo uspostavimo dijalog u društvu", rekao je Antonijević, na konstataciju da neki, poput Udruženja "Jedan od pet miliona", smatraju da je za ovaj dijalog sada prekasno.

Izvor: N1