Đilas: Tražimo da Vučić amnestira uhapšene zbog upada u RTS (VIDEO)

Lideri Saveza za Srbiju zahtevaju od predsednika Aleksandra Vučića da amnestira i abolira uhapšene zbog upada u RTS, pošto predsednik ima zakonska i ustavna ovlašćenja za to, rekao je Dragan Đilas na konferenciji za novinare. Đilas je poručio da je Savez za Srbiju intenzivirati proteste, ali da je na liderima opozicije odgovornost da ne bude nasilja i da protesti budu mirni. Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je kasnije večeras, gostujući na Radio-televiziji Vojvodina, izjavio da upad u RTS nije bio planiran i da je dogovoreno da u budućnosti bude što manje neplaniranih poteza.

Dragan Đilas / Foto: Srđan Ilić

„Hajde da se mladi vrate porodicama i školama. Ako ne budu pušteni na slobodu, organizovaćemo mirne proteste i dežurstva ispred Predsedništva Srbije, jer je to institucija pred kojom oni zakonski mogu biti pušteni“, rekao je Đilas.

On je poručio da je odgovornost za dalje događaje i na predstavnicima vlasti.

„Ako ne bude odgovora vlasti na sve ove zahteve, veliki je problem kako dalje kontrolisati i kanalisati sve što će se dešavati“, istakao je Đilas i dodao da se to odnosi na, kako je rekao, „ubačene elemente“ odnosno ljude koji dođu na protest u nameri da izazovu incidente.

On je naveo da će lideri opozicije učiniti sve da ne bude sukoba s policijom, niti bilo kim drugim, jer je, kako je rekao, njihova obaveza da demostracije budu mirne i demokratske.

„Neophodno je da se lanac nasilja zaustavi. Mi ne želimo da ugrozimo stabilnost niti dovedemo do građanskog rata. Pustite politiku na stranu, dajte da deca budu puštena iz zatvora“, poručio je Đilas.

On je dodao da su za naredni period planirane akcije ispred prostorija opštine Grocka.  

„Za predsednika opštine Grocka postoje dokazi da je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Naši zahtevi su da bude razrešen, odnosno da prvo bude zakazana Skupština na kojoj će to biti inicirano“, naveo je lider Saveza.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara Jovanovića.

Đilas je spomenuo i slučaj predsednika opštine Brus Milutina Jeličića koji je optužen za seksualno uznemiravanje i rekao da se „mora zaustaviti lanac nasilja“.

Đilas na pitanje Insajdera: Samo upad u RTS je bio ad hoc, ostali događaji su bili organizovani

Na pitanje novinara Insajdera da li opozicija ima dugoročnu strategiju delovanja u narednom periodu ili će akcije biti ad hoc organizovane kao do sada, Đilas je odgovorio da smatra da je jedino upad u RTS bio ad hoc, a da su ostale aktivnosti opozicije bile organizovane.

„Rekao sam da ono što se desilo u subotu nije bilo planirano, to je jedino što mogu da prihvatim da je urađeno na taj način. Naša akcija ispred predsedništva je bila vrlo jednostavna. Trebalo je da okupimo građane, da kamion sa ozvučenjem prenosi konferenciju za štampu predsednika Republike, da na to odreagujemo i da jednostavno to bude jedan politički događaj. Pošto nije pušten kamion sa ozvučenjem nismo bili u mogućnosti da kontrolišemo one ljude, pa su se desili svi ti događaji. Blokirali smo predsedništvo nekoliko sati, posle toga smo se mirno uputili, ali ne nas 684 kako to govori Aleksandar Vučić, uz poštovanje svim pravnicima, ali ima nekih pravnika kojima je matematika još na nivou prvog razreda osnovne škole“, rekao je Đilas na pitanje Insajdera.

On je dodao i da su akcije koje je prethodno najavio već, dogovorene, kao i da će opozicija učiniti sve da protesti proteknu na miran i demokratski način.

„Ove akcije koje sam vam najavio već su dogovorene, mi ćemo pratiti šta se dalje dešava. Mi sa naše strane ćemo učiniti sve da ne bude nikakvih sukoba, ni sa policijom, ni sa bilo kim drugim, jer naša je obaveza da naše proteste sprovodimo najmirniji i demokratski mogući način“, rekao je Đilas.

Jeremić: Tajni razgovori bilo kog predstavnika opozicije s Vučićem bi bili veleizdaja i protesta i opozicije

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je za RTV izjavio da su se svi zahtevi opozicije i građana koji protestuju širom Srbije sveli na jedan – ostavku predsednika države Aleksandra Vučića uz dogovor o fer i demokratskim izborima, i najavio da je moguća radikalizacija protesta u smislu građanske neposlušnosti i pre 13. aprila ako taj zahtev ne bude ispunjen.

"Najbezbolniji model izlaska iz aktuelne krize je raspisivanje fer i poštenih izbora, uz slobodne medije šest do devet meseci pre njihovog održavanja. Ako vlast odbije taj zahtev, moje mišljenje je da bi trebalo ući u različite forme građanske neposlušnosti, od prekida nastave na univerzitetima, do blokade saobraćajnica i institucija", rekao je Jeremić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je ponovio da je jedinstvo opozicije i građana neophodan uslov za promenu Vučićevog režima i dodao da “veruje da ovog trenutka ne postoji komunikacija” bilo kog predstavnika, kako je rekao, prave opozicije sa Vučićem i da bi tajni razgovori s njim, posredni ili neposredni, bili “veleizdaja građanskih protesta i opozicije”.

Povodom subotnjeg upada u RTS, Jeremić je rekao da je to bila stvar trenutka koja nije ranije planirana, ali da on podržava kolege iz SZS koje su ušle u prostorije Javnog servisa, jer, kako je rekao, RTS odavno ne ispunjava svoju funkciju objektivnog informisanja građana.

"Unošenje motorne testere u RTS svakako nije bila dobra ideja, ali ne bi trebalo dozvoliti da takvi ekscesi zaklone suštinu – protesti 'Jedan od petmiliona' su nenasilni. Nasilje je moguće samo ako ga režim isprovocira, na primer organizovanjem kontramitinga, koji bi bio direktan poziv na obračun", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da organizovanje okupljanja u nameri da se jedna grupa građana suprotstavi drugoj ne može biti motivisana dobrim namerama i da će Vučić snositi svu odgovornost ako dođe do nasilja, jer praktično ima monopol nad svim državnim resursima.

Foto: Srđan Ilić / Vuk Jeremić

Podsetimo, okupljanje učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ okončano je sinoć ispred Policijske uprave u Bulevaru despota Stefana najavom predstavnika opozicije da vlast ima rok do danas u 15 časova da pusti na slobodu sve demonstrante koji su uhapšeni zbog subotnjeg upada u RTS.

U međuvremenu, predsednik Vučić je izjavio da je „uvek spreman za razgovor“, ali da neće da razgovara sa, kako je rekao, fašistima i predstavnicima vanparlamentarnih stranaka.

Prema jučerašnjem MUP-ovom saopštenju, zbog upada u RTS privedeno je sedmoro demonstranata zbog različitih krivičnih dela i prekršaja.

Advokat Vladimir Gajić, koji brane pripadnike tzv. Pokreta ujedinjenih fantoma, rekao je na današnjoj konferenciji da je njima dvojici određeno zadržavanje do 48 sati i da su u krivičnom postupku. Njih dvojica su na protest u subotu nosili električne testere kojima su hteli da skrenu pažnju na sečenje drveća na Kalemegdanu zbog izgradnje gondole.

„Hteli su da pokažu otpor čudu koji se dešava na Kalemegrdanu, možda je to prejak performans“, poručio je advokat.

Krivični postupak je pokrenut i protiv Uroša Savića iz Aranđelovca.

Učenici Filološke gimnazije u Beogradu održali su danas protest zbog hapšenja gimnazijalca Pavla Cvejića nakon upada u zgradu RTS-a. Oni su se nakon okupljanja ispred škole prošetali do zgrade Policijske uprave u Bulevaru despota Stefana gde su tražili da se Cvejić pusti iz zatvora. Na kraju skupa poručeno je da ukoliko njihovog vršnjaka ne puste planiraju da protestuju i narednih dana kada će pozvati i ostale đake beogradskih škola.

Izvor: Insajder