Dimičić: Nećemo prepustiti upravljanje našim delom Trepče

Generalni direktor Trepče Jovan Dimčić izjavio je danas da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila kosovska skupština, a koji predviđa registraciju te kompanije po Zakonu iz 2016, po kome 80 odsto akcija tog preduzeća pripada Vladi Kosova. Dimčić je taj akt ocenio kao bespravan i podsetio da ga je Srbija pre tri godine proglasila ništavnim i da ga neće sprovoditi.

Trepča

Direktor Trepče je naveo da je plan i aspiracija kosovske vlasti da zadrži 80 odsto "bespravnih akcija u svoju korist".

"Nećemo prihvatiti sporovođenje tog zakona. Mi ne mislimo da treba da prepustimo upravljanje našim delom Trepče nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100 odsto akcija", rekao je Dimčić.

On je pojasnio da je reč o odluci Prištine da ukine i formira novu kompaniju, promeni organizacionu strukturu i način upravljanja kompanijom i da uništi model po kome funkcioniše "Trepča sever".

"Mi smo stvorili finansijski održivu proizvodnju, plaćamo sve obaveze prema radnicima i prema dobavljačima, kao i obaveze prema kosovskom budžetu", rekao je Dimčić.

Prema njegovim rečima, informacije o vrednosti Trepče od 80 milijardi dolara nisu istinite, da je vrednost 10 puta manja, a "naduvava" se u medijima iz političkih razloga.
Skupština Kosova rano jutros usvojila je odluku o formiranju ad hok komisije za izradu Zakona o rukovodjenju Akcionarskim društvom "Trepča".

Trepča od proglašenja nezavisnosti Kosova u nadležnosti Kosova

Prema rezoluciji 1244 pravo upravljanja nad kapacitetima Trepče na teritoriji Kosova i Metohije je 2000. godine preuzeo UNMIK, nakon čega je formirao i registrovao novi privredni subjekat Trepča Under UNMIK Adminsitration, s dve celine - Trepča sever i Trepča jug.

Takva situacija trajala je do 2009. godine kada su vlasti u Prištini preregistrovale preduzeće Trepča tako što je sedište kompanije koje je bilo u severnom delu Kosovske Mitrovice prebacila na adresu u južnom delu tog grada.

U kosovskoj skupštini je zatim 2016. godine usvojen Zakon o Trepči prema kom kosovska vlada ima 80 odsto vlasništva u ovom preduzeću.

Iako su svi srpski zvaničnici tada burno reagovali na odluku Skupštine Kosova da praktično nacionalizuje imovinu Trepče, činjenica je da je još 2009. Trepča registrovana u kosovskom APR-a kao pravno lice koje se nalazi pod administracijom Kosovske agencije za privatizaciju. To znači da se porezi i doprinosi plaćaju kosovskim institucijama.

Srbija poništila sve radnje Prištine u vezi sa Trepčom

Iste godine Vlada Srbije odlučila je da poništi pravne posledice svih akata i radnji Prištine koje se odnose na Rudarsko-metalurški kombinat Trepča. Odluku je osporio i Vrhovni sud Kosova, ali je Vlada u Prištini tvrdila da to neće promeniti status zakona.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič nakon usvajanja Zakona o Trepči rekla je da bi o tom pitanju moglo da se razgovora za pregovaračkim stolom u Briselu samo ako na to pristanu i Beograd i Priština. Kosovski političari su odbacili tu mogućnost tvrdeći da je to "gotova stvar", dok je tadašnji premijer Aleksandar Vučić je rekao da bi o Trepči trebalo da se postigne kompromis u interesu i Srba i Abanaca.

Početkom prošle godine kosovska vlada imenovala je članove Nadzornog odbora Trepče, što je bio je jedan od glavnih preduslova za sprovođenje kosovskog Zakona o Trepči.

Takođe, Vlada Kosova u avgustu prošle godine osnovala je i tehničku radnu grupu za procenu celokupne imovine u vlasništvu metalurškog kombinata Trepča.

Na vrhuncu svog poslovanja, 1980. godine Trepča je osiguravala posao za 22.500 radnika i imala prosečan godišnji profit od 100 miliona dolara”, navodi se u izveštaju UN 2011. koji se detaljno bavio Trepčom.

Rudarsko-hemijsko-metalurški kombinat Trepča osnovan je 1927. godine.

Izvor: Beta, Insajder