Diplomatski izvori: Sutra sastanak NATO posle odluke SAD da se povuče iz sporazuma „Otvorena neba“

SAD danas su obavestile druge vlade - partnere da se povlače iz međunarodnog sporazuma "Otvorena neba" (Open Skies Teraty) koji predviđa dopuštanje izviđačkih letova nenaoružanih letelica iznad teritorije zemalja-potpisnica. Kako je saopšteno, razlog za povlačenje iz sporazuma više od 30 država je taj što ga krši Rusija, kao i što se snimci koji se prave tokom tih letova mogu brže i jefitnije dobiti od američkih ili komercijalnih satelita. Ovakvu odluku SAD-a osudila je Rusija, a kako prenose mediji pozivajući se na diplomatske izvore za sutra je u sedištu NATO u Briselu zakazan hitan sastanak.

Avion, ilustracija

Inače, razlog za prvobitno donošenje međunarodnog sporazuma "Otvorena neba" bio je da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

Američki predsednik Dvajt Ajzenhauer je u julu 1955. prvi predložio da SAD i tadašnji Sovjetski Savez uzajamno dozvole izviđačke letove iznad svojih teritorija. Moskva je najpre odbacila tu ideju, koju je predsednik Džordž Buš stariji oživeo u maju 1989. Sporazum je stupio na snagu 2002. godine i do sada su ga potpisale 34 zemlje ali ga nije ratifikovala jedna - Kirgizija.

Više od 1.500 letova izvedeno je na osnovu tog sporazuma, čiji je cilj veća transparentnost vojnih aktivnosti i pomoć nadzoru sprovođenja sporazuma o kontroli naoružanja i drugih.

Iako je svaka potpisnica pristala na posmatračke letove iznad cele svoje teritorije, Rusija ne dozvoljava nadletanje nekih područja.

Opozicione Demokrate u Kongresu SAD su prošlog meseca u pismu optužile Trampa da "navaljuje" s povlačenjem iz tog sporazuma dok se svet bori s pandemijom, i da će podriti savezništvo SAD s evropskim zemljama koje se oslanjaju na taj sporazum da bi pratile ruske vojne aktivnosti.

Ovog meseca je 16 bivših visokih zvaničnika evropskih vojski i odbrane potpisalo izjavu kojom podržavaju taj sporazum, rekavši da će povlačenje iz SAD-a biti udarac globalnoj bezbednosti i dodatno potkopati međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Ti zvaničnici su tražili od Sjedinjenih Država da preispitaju svoj stav. Ali ako SAD napuste sporazum, pozvali su evropske države da ga se i dalje pridržavaju.

Postoji i zabrinutost da bi Rusija mogla da se povuče iz tog sporazuma. Ako SAD i Rusija napuste sporazum, njihova teritorija se ne bi mogla preletati radi snimanja. A ako Moskva ostane u sporazumu, mogla bi da nadzire bar američke vojne objekte u Evropi.

Trampova odluka da izađe iz Sporacuma "Otvorena neba" postavlja pitanja o njegovoj opredeljenosti prema takozvanom Sporazumu Novi START, s Rusijom, o nuklearnom razoružanju, koji ističe početkom sledeće godine.

Novi START, jedini je preostali ugovor koji ograničava američki i ruski nuklearni arsenal. Rusija je ponudila produženje sporazuma, ali Tramp bi da ga proširi i na Kinu.

Prošle godine Trumpova administracija se povukla iz sporazuma o nuklearnom oružju iz 1987. s Rusijom, kojim su bili zabranjeni proizvodnja, testiranje i postavljanje krstarećih i balističkih raketa na kopnu sa dometom od 500 do 5.500 kilometara.

SAD će se iz sporazuma "Otvorena neba" formalno povući za šest meseci.

Rusija: SAD sabotira instrument za održavanje mira i bezbednosti

Rusija je večeras osudila povlačenje SAD iz međunarodnog Sporazuma "Otvorena neba" (Treaty of Open Skies) ocenivši to kao "udarac" bezbednosti Evrope.

"Američko povlačenje iz sporazuma ne predstavlja samo udarac temelju evropske bezbednosti, već je udarac i postojećim vojnim instrumentima bezbednosti, kao i suštinskim bezbednosnim interesima samih saveznika SAD", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, prenele su ruske agencije.

Gruško je rekao da taj sporazum nije bilateralan, već multilateralan, te tako nagla odluka može da ugrozi interese svih potpisnica bez izuzetaka.

"Ništa nas nije sprečilo da razgovaramo o tehničkim pitanjima koje SAD predstavljaju kao navodno rusko kršenje sporazuma", rekao je ruski zvaničnik koji je optužio Vašingon da sabotira "instrument koji se koristi za održavanje mira i bezbednosti Evrope poslednjih 20 godina".

Diplomatski izvori: Sutra hitan sastanak NATO posle odluke SAD

Ambasadori zemalja članica u sedištu NATO u Briselu zakazali su za sutra hitan sastanak nakon što su SAD najavile povlačenje iz sporazuma "Otvorena neba" , saopštili su večeras diplomatski izvori.

"Sastanak je zakazan za sutra popodne" na kojem ćemo analizirati posledice odluke koju je najavio američki predsednik Donald Tramp rekavši da Rusija nije poštovala taj sporazum i da ga SAD neće poštovati jer će se povući.

Američka odluka kritikovana je u Alijansi i "svi saveznici su zatražili od SAD da ostanu u sporazumu", naveli su diplomatski izvori.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.