Direktor Agencije za borbu protiv korupcije za Insajder o svom članstvu u SNS: Onaj ko kontroliše moj rad ima sve činjenice (VIDEO)

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić nije direktno odgovorio na pitanje Insajdera da li je bio član Srpske napredne stranke u vreme kada se kandidovao za funkciju direktora Agencije, kao i u vreme kada je izabran na ovu funkciju. Umesto direktnog odgovora, Sikimić je rekao da “apsolutno nije bilo nikakvih smetnji za kandidaturu”. Kada je Sikimić stupio na funkciju, u javnosti su se pojavile informacije da je on bio član SNS-a u vreme kada se kandidovao, što je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjeno.

Dragan Sikimić

Sikimić je rekao da se nije osvrtao na navode da je bio član SNS-a u vreme kada se kandidovao i da nije izlazio u javnost da ih demantuje, jer „onaj ko kontroliše njegov rad ima sve činjenice”.

“Pojavilo se dosta napisa, dosta falisifikata, raznih proizvoljnih tumačenja, čak i nekih grafičkih rešenja. Naravno da to nisam komentarisao, ali u pogledu činjeničnog stanja, apsolutno nije bilo nikakvih smetnji za moju kandidaturu”, rekao Sikimić na konferenciji Agencije povodom podizanja svesti građana o usvajanju lokalnih i pokrajinskih antikorupcijskih planova.

Kako je dodao, bilo je „previše napada“.

„Ali što se u pogledu činjeničnog, pravnog ili bilo kod drugog stanja tiče, apsolutno sam mogao slobodno i bez ikakvih problema i da konkurišem i da budem izabran na tom konkursu“, ističe Sikimić.

Na ponovljeno direktno pitanje novinara Insajdera da li to znači da nije bio član SNS-a kada se kandidovao i kada je imenovan za direktora Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimić ponovo nije dao direktan odgovor.

„Nemojte, samo da vam kažem, ja sam faktički odgovorio. Znači svi uslovi za moju kandidaturu su postojali po zakonu, kao i za izbor. Znači ja sam odgovorio“, kaže Sikimić.

Nakon Sikimićevog imenovanja za direktora, u javnosti su se pojavile informacije o njegovoj povezanosti sa SNS-om.

Dnevni list Danas je pisao da Agencija za borbu protiv korupcije nije želela da im odgovori na pitanje da li je Sikimić, koji je izabran za direktora Agencije 17. januara ove godine, istog tog dana istupio iz Srpske napredne stranke. Odgovor tada nije bilo moguće dobiti ni od samog Sikimića, koji je novinarima Danasa kratko poručio da „u ovom trenutku neće davati intervjue“. Iz Agencije su naveli da podatak o nečijoj stranačkoj pripadnosti ne može da se dobije ni pozivanjem na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer ta informacija – nije od javnog značaja.

List Danas je neposredno nakon Sikimićevog imenovanja naveo da je imao uvid u dokument u kojem se vidi da je Sikimić izbrisan iz članstva u SNS-u 17. januara, a to je dan kada je imenovan na mesto direktora Agencije.

Ova informacija je bitna u svetlu činjenice da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje da direktor ne može da bude član političke stranke, kao i da se kandidatima postavlja pitanje da li su članovi bilo koje stranke.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije je ranije naveo da je i Sikimiću bilo postavljeno to pitanje prilikom razgovora s kandidatima, a da je on odgovorio: „Nisam član, znam da je to eliminatorni uslov, ne bih se javljao da sam član“.

Sikimić ne želi da komentariše pojedinačne slučajeve

Insajder pitanje dana: Zbog čega istraga o poreklu novca za finanisranje izborne kampanje tapka u mestu?

Kako je Insajder pisao, godinu i po dana u javnosti nema informacija o napretku istrage po prijavi Agencije za borbu protiv korupcije protiv Srpske napredne stanke, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije, a zbog sumnje na pranje novca tokom izborne kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine.

SNS je tokom kampanje primio više hiljada identičnih donacija. Uprava za sprečavanje pranja novca je tada utvrdila da je stranci donirano ukupno 5,4 miliona dinara, bez objašnjenja o poreklu novca. Na osnovu podataka iz Ministarstva rada, utvrđeno je da među donatorima iz 2014. ima i primalaca socijalne pomoći.

Kako je iz Višeg javnog tužilaštva u aprilu rečeno za Insajder, Agencija za borbu protiv korupcije nije odgovorila na dopis Tužilaštva za proveru pojedinih podataka.

Na pitanje Insajdera da li je u međuvremenu Agencija dostavila dodatne podatke, Sikimić danas nije dao odgovor, već je rekao da, kao pravnik, ne želi da komentariše slučajeve koji su u toku.


“Otkad sam preuzeo ovu dužnost nikada nisam komentarisao individualne slučajeve. Znači bilo koji, bez obzira koliko bi to moglo da izgleda dobro za Agenciju ili koliko bi to moglo u javnosti da dobro izgleda. Jednostavno zato što sam pravnik i zato što ne želim da prejudiciram proces”, kaže Sikimić.

On je ponovio da Agencija neće komentarisati slučajeve dokle god je on na njenom čelu.

“Pogotovo zato što i kad se završi postupak pred Agencijom, to se može tužbom osporiti pred sudom”, dodao je direktor Agencije.

On je najavio da će i Skupštinu i medije izvestiti o rezultatima rada Agencije, putem godišnjeg izveštaja.

“Taj materijal koji bude pripreman za Skupštinu će biti dobar materijal da se mediji i šira javnost upoznaju sa rezultatima Agencije. Agencija ne radi lošije nego što je radila prošlih godina. Dobili smo veći budžet, odnosno planirani veći budžet nego prošle godine, što pokazuje podršku države u borbi protiv korupcije”, navodi Sikimić.

I informacije o kampanji iz 2017. prosleđene Tužilaštvu

U postupku kontrole finansiranja kampanje za izbore za predsednika Republike Srbije 2017. godine, Agencija za borbu protiv korupcije je podatke dobijene od Ministarstva za rad prosledila Višem javnom tužilaštvu, navedeno je u odgovoru Agencije Insajderu još u aprilu ove godine. Agencija se u vezi s ovim slučajem takođe obratila i Upravi za sprečavanje pranja novca.

U izveštaju o troškovima finansiranje kampanje za predsedničke izbore 2017, Agencija za borbu protiv korupcije je konstatovala da je, na osnovu donacija fizičkih lica, prikupljeno 54 puta više novca nego za predsedničke izbore 2012. Predsedničku kampanju kandidata SNS-a Aleksandra Vučića doniralo je 6.940 građana, i to sa identičnim iznosima od 40.000 dinara.

U intervjuu za Insajder na pitanje kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, predsednik Aleksandar Vučić je odgovorio da „pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga“.

“Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al' pretpostavljam - ja kažem: 'a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku'", rekao je Vučić.

Inače, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica, a kažnjiva je i namera prikrivanja izvora finansiranja.

Izvor: Insajder